Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info

Test Rikon Dazzne Kody

Als eerste wil ik de firma Fotoshop Aalten bedanken voor het mogelijk maken van deze test.
De firma Rikon heeft een aantal handelsmerken waaronder Dazzne. Onder deze naam brengt deze Chinese fabrikant de e-TTL trigger Kody op de markt. De Kody is een betaalbaar e-TTL trigger systeem met display. Momenteel is de Kody er alleen voor Canon, maar er wordt hard gewerkt aan een Nikon versie. De Kody wordt zeer compleet geleverd met draagtas en kabeltjes.Bouw:
De bouw van de Kody set is zeer stevig. De transceiver (jawel de control unit kan zowel als transmitter als receiver werken) heeft aan de buitenkant een soort rubberen stootrand. De transceiver voelt zwaar aan (voor de kleine afmeting van de transceiver) wat het gebruik van metaal naast plastic verraadt. De voet is van metaal en wordt met een draaimechanisme vergrendeld op de camera. De toetsen en de display zijn verlicht en de verlichting gaat branden als je de Kody bedient en blijft 4 seconden branden als je de toetsen los laat. De bediening is zo gemaakt dat er een zeer kleine vertraging is ingebouwd bij de eerste handeling (dit om te voorkomen dat tijdens het fotograferen de settings per ongelijk worden gewijzigd) maar de bediening reageert daarna direct op de volgende instelling.  Het display is overzichtelijk en laat alle instellingen zien, maar is soms moeilijk af te lezen als je onder een hoek op de display kijkt. De transceiver heeft een mini USB aansluiting voor toekomstige firmware updates en een 3.5mm syncpoort om bedraad een studio flitser aan te sturen. Boven op de transceiver is een hotschoe om een speedlite flitser aan te sturen.De receiver is ook zeer stevig gebouwd maar is wel geheel van plastic. Er is gekozen voor een afneembare hotshoe zodat de receiver direct op een lichtstandaard gemonteerd kan worden met 1/4" schroefdraad. Ook de receiver heeft een mini USB poort voor toekomstige firmware updates en er zijn twee syncpoorten, een PC sync en een 3.5mm syncpoort. Er zijn drie schakelaars aanwezig op de zijkanten van de receiver: aan/uit, groepen schakelaar ABC en D (D is momenteel niet bruikbaar) en een kanalen schakelaar 1 2 3 en auto. Boven op de receiver is een controle led, een testknop en een hotschoe om een speedlite e-TTL aan te sturen.Batterijen:

Zowel de transceiver als de receiver worden  gevoed door twee AA penlites. Dit mogen zowel alkaline als oplaadbare AA batterijen zijn.
Er is geen optie voor een externe voeding.
Bediening transceiver:

De bediening van de tranceiver is even wennen, maar als je het eenmaal onder de knie hebt, is het goed te doen. Met de toetsen A, B en C kun je schakelen tussen TTL, manual en off.


Druk je op de S toets dan gaan de drie groepen knipperen op de display. Je kiest dan met de A, B of C toets de groep die je wilt instellen. De geselecteerde groep staat nu te knipperen in de  display en vervolgens kun je met de + / - toetsen de EV van -3 tot +3 EV in stappen van 1/3 stop of in manual  mode het vermogen van 1/128 tot 1/1 in stappen van 1 stop instellen.


Met de toets MENU kun je het zender kanaal, de zoom functie en master/slave functie instellen. Via de OPT toets kun je schakelen tussen 3x TTL groepen, A:B verhouding en A:B C verhouding. Met de S toets kun je de verhoudingen tussen groep A:B instellen van 1:8 tot 8:1 en EV regelen van groep C (-3EV tot +3EV in stapjes van 1/3 stop).


Met de H/>>> toets kun je schakelen tussen normale, 2e gordijn en high speed sync mode. Bij inschakelen van de transceiver staat de mode op high speed sync (als je een andere mode kiest, wordt deze na uitschakelen niet opgeslagen en zal de transceiver weer in HSS staan bij inschakelen). Alle andere instellingen blijven bewaard bij het uitschakelen van de transceiver.
Met de TEST toets kun je alle flitsers laten flitsen, inclusief de flitser die op de transceiver is geplaatst.

Kody in de praktijk

Het Kody systeem is in de praktijk gemakkelijk te bedienen. De display is overzichtelijk en de transceiver is van een handig formaat, niet te groot maar ook niet te klein. De eerste test die ik heb uitgevoerd, is een stilleven van het fruit op onze eettafel. Ik ben begonnen met -3EV en heb elke keer 1/3 stop verhoogd tot aan +3EV.

Je kan de flitscompensatie van de camera combineren met die van de Kody zodat je nog twee extra stops kunt gebruiken. Ik heb tijdens mijn test wel een "bug" ontdekt. De Kody in combinatie met een Canon 5D MKII camera en een instelling van FEC van +1.3 EV geeft geen hoofdflits. Met mijn andere camera 40D is dit probleem niet aanwezig. De Kody ondersteunt helaas geen flitscompensatie bracketing FEB en een aantal menu instellingen op de camera zoals "Flash mode","Shutter sync","Zoom" en het "Wireless" menu kun je niet gebruiken.

Als je de flitser op de Kody transceiver plaatst, zit deze helaas niet in een groep. Je kunt het flitslicht wel be´nvloeden  door  de FEC in de camera. Het lastige is dat je dan de andere groepen tegen compensatie moet gaan geven (anders be´nvloedt de FEC de flitsers die off camera worden aangestuurd ook). De compensatie op de flitser regelen werkt helaas niet.

De manual regeling van de Kody gaat in stappen van hele stops van 1/1 tot 1/128. Er is helaas niet gekozen voor een regeling van 1/3 stops. Er is bij gebruik van de Kody geen meetflits in manual mode, alleen een hoofdflits. Als je manual ingestelde flitsers en TTL flitsers wil combineren, moet je dus rekening houden dat de TTL meting geen rekening houdt met de manual ingestelde flitsers. Bij gebruik van een lichtmeter is het wel handig dat de Kody geen meetflits geeft.

De receiver zorgt er voor dat de flitsers nooit in de slaapstand gaan. Na een aantal minuten hoor ik dat mijn 580EX II in de slaapstand wil gaan, maar wordt dan direct weer gewekt door de Kody receiver. Je moet dus altijd zelf je flitsers uitzetten als je gaat pauzeren tijdens een fotoshoot.

Op de verpakking van de Kody staat een symbooltje met een afstand van 400 meter (zelfs met een plusje er achter 400+) maar in de praktijk is deze afstand wel een beetje te optimistisch. In mijn straat met veel geparkeerde auto's en veel huishoudens met WIFI haalt de Kody makkelijk 100 meter.  Boven de 100 meter ging de flitser af en toe niet af. Deze afstand is in de praktijk ruim voldoende (er zijn maar weinig situaties waar je 100 meter bij je onderwerp vandaan gaat flitsen).


Tijdens het testen ben ik een aantal "bugs" tegengekomen. Rikon gaat deze "bugs"  oplossen via firmware. Sommige opmerkingen zijn geen "bugs" maar meer wensen om toe te voegen aan de Kody:
 1. Als je de receiver aan zet en je hebt een Canon flitser gekoppeld aan de receiver, de zoom stand op de transmitter van de Kody staat op manual, 24mm dan zal de flitser niet in 24mm stand gaan. Stel de flitser staat op 35mm, dan blijft deze in 35mm staan. Pas als je de transmitter via het menu naar de instelling van de zoom gaat dan zal de flitser de 24mm overnemen. Het zou mooi zijn dat als je de shutter van de camera indrukt de zoom stand wordt aangepast op de flitser. Antwoord fabrikant: "Dit in het ontwerp van de Kody. Je moet dus eerst via het zoom menu de flitser de juiste zoom instelling geven."
 2. De Kody in combinatie met een Canon 5D MKII camera en een instelling van FEC van +1.3 EV geeft geen hoofdflits. Antwoord fabrikant: "Probleem bekend en wordt in de volgende firmware opgelost."
 3. DOF knop op de camera doet soms de flitser wel een modelleer flits zien en soms niet (dit is volledig random). Antwoord fabrikant: "Probleem bekend en wordt in de volgende firmware opgelost."
 4. In A-B en A-BC groep werkt de knop menu niet meer op de transmitter, je moet dan eerst weer terug naar de e-TTL EV stand om de menu knop weer te kunnen gebruiken (om bijvoorbeeld de zoom aan te passen). Antwoord fabrikant: "Deze optie is via firmware wel aan te passen maar zal niet in de eerst volgende firmware worden meegeneomen."
 5. Geen 1/3 stop instelling in manual mode. Antwoord fabrikant: "Deze optie is via firmware wel aan te passen maar zal niet in de eerst volgende firmware worden meegeneomen."
 6. Geen slaapstand en wake-up voor flitsers via de receivers. Antwoord fabrikant: "Sommige 3e partij flitsers die Kody ondersteunt, hebben een probleem met deze functie en is om die reden achterwege gelaten."
 7. Geen bediening via het menu van de camera. Antwoord fabrikant: "Deze optie is via firmware wel aan te passen maar zal niet in de eerst volgende firmware worden meegeneomen."
 8. Geen ondersteuning voor FEB. Antwoord fabrikant: "Deze optie is via firmware wel aan te passen maar zal niet in de eerst volgende firmware worden meegeneomen."
 9. Als je een groep uitzet dan flitst deze wel mee als je de testknop indrukt. Antwoord fabrikant: "Probleem bekend en wordt in de volgende firmware opgelost."
 10. Automatisch in HSS bij aanzetten (dit staat ook vermeld in de handleiding, maar mensen willen vaak deze setting zelf bepalen). Antwoord fabrikant: "Dit in het ontwerp van de Kody. Je kunt 1e en 2e gordijn wel via het menu van de Kody instellen."
 11. Als je boven op de Kody transmitter een flitser plaatst, zit deze in geen enkele groep, Alleen FEC en auto zoom werken vanuit de camera, maar dit is lastig als je on en off flitsers wilt combineren. Antwoord fabrikant: "Dit in het ontwerp van de Kody."
De "bugs" geven in de praktijk geen grote problemen met de werking. Wel hoop ik dat Rikon punt 1 gaat veranderen omdat een verkeerde zoom instelling veel invloed kan hebben op het licht dat je gebruikt in een foto. Ook is het instellen van 1/3 stop in manual mode een punt dat ze zeker moeten mee nemen in hun firmware.

Opmerkingen over de handleiding:
 1. In de handleiding staat dat 2e gordijn en HSS niet zal werken, maar in de praktijk werkt het prima, zowel in A-B als in A-BC. Sterker nog, de switch van TTL EV naar A-B blijft de HSS of 2e gordijn gewoon actief.
 2. In de manual staat niets over super sync, maar de Kody ondersteunt dit wel.
Compatible met flitsers:

Hier een overzicht van alle flitsers die ik getest heb met de Kody.
(ik zal de gegevens elke keer aanvullen als ik een flitser kan testen met de Kody)
Merk en type TTL Manual Zoom A/M HSS 2e gordijn instellicht AF hulplicht Opmerking
Canon 430EX X *1
X *1
V/X *2 X
X
V
V niet compatible
Canon 430EX MKII V V V V V V V 100% compatible
Canon 580EX MKII V V V V V V V 100% compatible
Nissin DI866 MKII X *3
X *3
V X *3
X *3
N X
niet compatible
*1 Alleen TTL meet flits geen hoofdflits.
*2 Automatische zoom werkt wel manual niet.
*3 Soms flitst de DI866 MKII wel soms niet en reageert slecht op instellingen van de Kody.
  Alle pluspunten op een rijtje:
  • De Kody is zeer stevig gebouwd (zowel de transceiver als de receiver).
  • Gebruik van AA batterijen in de transceiver en de receiver.
  • Duidelijk display en verlichte toetsen.
  • Makkelijk te bedienen.
  • Transceiver functie en on camera flitser functie via e-TTL hotschoe.
  • Afneembare hotshoe (voor montage lichtstandaard) op de receiver.
  • Metalen hotschoe op de transceiver.
  • Stabiele verbinding tussen transceiver en receiver over 100 meter.
  • USB aansluiting voor toekomstige firmware updates.
  • Compleet geleverd met sync kabels en draagtas.
  • Zeer gunstige prijs t.o.v. de concurrentie.
  Maar ook een paar verbeterpunten:
  • Geen focus licht op de transceiver (wel via de flitser).
  • Geen ondersteuning voor FEB en Multi flitsen.
  • Geen 1/3 stop ondersteuning in manual mode.
  • Zoom wordt niet automatisch aangepast bij indrukken sluiterknop camera.
  • Oude flitsers van Canon en 3e partij flitsers werken niet goed met de Kody (heb nog niet veel 3e partij flitsers kunnen testen).
  Eindoordeel:

  De Kody heeft een verrassende prijs/kwaliteit verhouding. Voor maar €199,- heb je een zeer complete set in draagtas en kabeltjes.
  En voor €99,95 koop je er een extra losse receiver bij. De bouw is zeer stevig door het gebruik van metaal en een goede kwaliteit plastic.
  Het werken met de Kody is makkelijk en het LCD laat goed zien wat je aan het doen bent (dit is een voordeel op triggers die geen LCD hebben zoals de Pixel King en Yongnuo YN622C). In de praktijk werkt de Kody stabiel (in combinatie met de juiste flitser).
  Wel is het jammer dat er hier en daar "bugs" in de software zitten, maar Rikon heeft aangegeven een aantal belangrijke problemen in de eerste firmware update aan te pakken. Ook is het jammer dat er geen ondersteuning is van oudere Canon flitsers zoals de 430EX I of 3e partij flitsers zoals de Nissin DI866MKII.


  Technische gegevens:
  • Frequentie 2.4Ghz met een bereik van 100 meter.
  • Zender: Transciever type met LCD, 3.5mm sync poort, mini USB en e-TTL doorvoer.
  • Ontvanger: Receiver type met 3.5 mm en PC sync poort,
  • e-TTL met EV (-3 t/m +3 in stappen van 1/3 stop) compensatie in drie groepen  A B en C.
  • e-TTL met ratio groepen A : B en C EV (-3 t/m +3 in stappen van 1/3 stop).
  • Manual in drie groepen A B en C instelbaar van 1/128 tot 1/1 in hele stops.
  • Combinatie manual en e-TTL.
  • 1e en 2e gordijn en HSS tot 1/8000.
  • FEC (regelbaar tot -5 EV en +5 EV).
  • Firmware updates mogelijk via mini USB poort.
  Speciale dank aan:
  Fotoshop Aalten voor het beschikbaar stellen van de Kody.
     

  Terug naar hoofdpagina
  Terug naar Strobist info