Terug naar hoofdpagina


Op deze pagina informatie over strobist fotografie, verschillende apparatuur.

Bij strobist fotografie wordt er meestal gebruik gemaakt van rapportage flitsers maar er zijn ook duurdere systemen. De foto wordt gemaakt met flitslicht waarbij het licht door een licht modifier beïnvloed wordt. Dit kan een paraplu, softbox, grid of snoot zijn.
Ik maak zelf gebruik van oude Canon 540EZ speedlite flitsers die ik voor +/- €70,- op marktplaats.nl gekocht heb.
Deze flitsers zijn niet meer geschikt om volledig TTL te functioneren op digitale EOS camera's en worden daarom goedkoop aangeboden.
Helaas zijn er meer mensen op het idee gekomen om gebruik te maken van oude Nikon en Canon flitsers waardoor de prijzen nu oplopen tot over de €100,-
Mijn tip, niet kopen! Want voor +/- €140,- koop je een Lumopro LP160 flitser, nieuw met garantie.
Meer info over de Lumopro LP160 lees mijn eigen test of op de website: lumopro.com.
Omdat deze flitsers makkelijk te bedienen zijn zonder ingewikkelde menu's
(op een hoge statief is mijn speedlite 540EZ lastig in te stellen) lenen deze flitsers zich prima voor strobist werk.
          

Hier een overzicht van actuele betaalbare triggers:  
(lijst gevonden op forum.belgiumdigital.com)
Ik stuur de flitsers aan met radiotriggers van het merk Yongnuo.
Deze triggers zijn minder krachtig dan de professionele Pocketwizard systemen,
maar de Yongnuo triggers zijn zeer betaalbaar en hebben een goed bereik.
Na een tijdje merkte ik wel dat als de penlites van de flitser minder
krachtig worden, de flitser niet met de juiste timing flitste, met als gevolg donkere foto's. Op internet kwam ik een artikel tegen met een technische
aanpassing waardoor het timing probleem wordt opgelost.  Er wordt een extra draad aangesloten op de massa (- pool van de CR2 batterij) en
het buitenste deel van de hotshoe (zwarte draad). Zie de foto die ik heb gemaakt van deze modificatie (de extra draad heeft de kleur Z/W).Heb dit type trigger verder verbeterd door op de zender en op de ontvanger een antenne te plaatsen. Na deze aanpassing heb ik een bereik van meer dan 100 meter. Voor de zender heb ik een antenne gemaakt van installatiedraad en een huls van een vulpen.  De lengte van het installatiedraad is 17,3 cm lang (berekening: frequentie is 433MHZ. De golflengte is  69,236 cm lang. De antenne moet 1/4 zijn van deze golflengte zijn, 17,3 cm lang).
Omdat een 17,3 cm lange antenne op de zender geen handige lengte is, heb ik de draad opgewonden tot een spoel (hiermee verlies je dan wel weer bereik) en deze heb ik in de huls van de vulpen gestoken.  Aan de ontvanger heb ik een soepele draad als antenne gebruikt die ook weer 17,3 cm lang is.

           

Ben uiteindelijk toch overgestapt op andere triggers die meer stabiel zijn dan de Yongnuo CTR 301 triggers.
De keuze is gevallen op Phottix Altas die ik bij AQ4U heb aangeschaft.
Ik heb een uitvoerige test gedaan met deze trigger Lees hier meer.

   

Phottix heeft naast de Atlas nu ook een trigger op 2.4GHZ, de Strato 4 in 1. Deze trigger heeft door zijn hogere freqentie een beter bereik en de remote control is sterk verbeterd. Deze trigger kan niet samen werken met de Atlas of de Pocket Wizard systeem, maar je kunt de systemen wel aan elkaar koppelen via een sync kabel.
Lees hier meer.

Om triggers vast te kunnen  maken als je geen gebruik maakt van de hotshoe aansluiting, maar de flitser via een sync kabel verbind met de trigger, heb ik een handig gadget gevonden van Hama. Deze klem is eigenlijk bedoeld om kleine camera's aan een tafel vast te klemmen, maar zijn ook geschikt om zenders vast te maken aan je lichtstandaard.
   

Om het flitslicht zachter te maken gebruik ik verschillende paraplu's en een softbox.
Het verschil tussen een paraplu en een softbox is dat een paraplu een hardere overgang geeft van licht naar donker. Een softbox maakt het licht nog zachter en geeft een zachte overgang. Op een softbox kun je een grid plaatsen zodat het licht meer gericht is dan bij een  paraplu.
Ik moet er wel bij zeggen dat het verschil niet super groot is. Ik gebruik twee soorten paraplu's: een doorschietparaplu en een reflectieparaplu.
Ik heb een test geschreven over de Interfit 40x40 softbox 
lees hier meer.

Om verschillende licht modificeerders te koppelen aan je flitser heeft Interfit een handige houder op de markt gebracht: Strobist XS systeem. Met deze houder kun je een softbox, snoot of een beauty dish met een Bowens koppeling makkelijk koppelen.
Het XS systeem heb ik getest lees hier meer.

   
          

Om op het haar van het model een mooi lichtje te krijgen gebruik ik een snoot of een grid op de flitser. Deze heb ik zelf in elkaar geknutseld.
De Snoot heeft een harde rand aan de lichtbundel. Bij de grids is de rand meer soft.


Foto A: Alleen snoot Foto B:  Snoot met 1cm grid
Foto C: 2cm Grid  Foto D: 5cm Grid 
Als ik op locatie een fotoshoot houd kan ik deze flitsset makkelijk meenemen en ik heb geen stopcontact nodig. Wel vreten de flitsers batterijen en daarom heb ik altijd een paar extra setjes oplaadbare batterijen bij me. 
Fotoshoot met Manja in de kloostertuin in utrecht. Links doorschietparaplu en rechts een kleine softbox.

                                      
Naast flitslicht gebruik ik ook reflectieschermen. Hiermee kun je bestaand licht of flitslicht terug op je model kaatsen. De schermen zijn in te klappen tot een handzaam pakketje om op locatie mee te nemen, maar dat is niet altijd even makkelijk.

       

Wil je tweedehands flitsers gebruiken, pas dan wel op dat de spanning op het middencontact van de flitser niet te hoog is voor digitale apparatuur. Sommige oude flitsers kunnen zelfs boven de 100 volt leveren. Deze oude flitsers kunnen je camera of trigger beschadigen.
Hier een webpagina van Kevin Bjorke waar een hoop flitsers uit de oude doos getest zijn:
Website van  Kevin Bjorke: Strobe Trigger Voltages.

De flitsers die ik gebruik voor strobist fotografie zijn de volgende:

Lumopro LP160: Net nieuw ontvangen en nog niet ingezet tijdens fotoshoots. Al wel uitvoerig getest en eerste indruk is zeer positief. Zie mijn testpagina voor meer info lees hier meer.
Deze flitser is ook bij het fotoblad Focus getest (SUPER *****)

De Canon Speedlite 430EX (eerste versie): Ooit gekocht bij mijn eerste Canon digitale spiegelreflex camera.
Pluspunten: High speed sync (werkt alleen via TTL) en geschikt voor moderne spiegelreflex camera's zoals mijn 40D en 5D MKII.
Minpunten:  kleine knopje en daarom onhandig instellen als deze flitser off camera gebruikt wordt en geen sync aansluiting.

De  Canon Speedlite 540EZ (drie stuks): Echte werkpaarden met een zeer sterke flits.
Pluspunten : Hoog richtgetal 54 meter bij ISO 100, lange kop zodat deze heel goed in mijn softbox past en instelbaar van full power tot 1/128 van het vermogen.
Minpunten: Werkt niet meer in TTL op digitale Canon EOS camera's, manual bediening is onhandig en geen sync aansluiting*.
Meer info over deze flitser (in Engels).   Bron Malaysian Internet Resources
* Ik heb een modificatie uitgevoerd op de 540EZ zodat deze wel een sync poort heeft.
   Lees hier meer


De Nikon SB-28: allround  compacte flitser die ik alleen via een radio trigger aanstuur (gezien ik alleen Canon camera's heb).
Pluspunten: makkelijke bediening voor het vermogen en goed in te stellen, gaat in twee stappen naar de volgende stop (1/2  -0,3 -0,7 1/4) en heeft een sync aansluiting. Standby mode kan via radio trigger weer ontwaakt worden.
Minpunten: testknopje voor testflits is heel klein en onhandig.
Meer info over deze flitser (in Engels).  
Bron Malaysian Internet ResourcesDe Canon 540EZ en Lumopro LP160 gebruik ik voor mijn softbox of voor mijn grid's en snoot's.
De Canon 430EX en de Nikon SB-28 zijn zeer geschikt in gebruik met paraplu's vanwege hun lage profiel.

Als je meer licht vermogen nodig hebt zijn er ook portable studio flitsers.  Deze zijn wel minder portable dan de 
rapportage flitsers, maar geven wel veel meer vermogen aan licht. Ik heb zelf een set van 405 Photo Gear, de PFL-400.
Lees hier mijn test van deze portable flitser.Een aantal flitsers die ik zelf niet bezit maar ook veel gebruikt worden in strobist fotografie:

De Yongnuo YN560: Deze flitser is in 2010 op de markt gekomen. Zeer betaalbare en krachtige flitser. 
Lees hier een uitvoerige test (in Engels)  bron
Speedlights.net

De Nikon SB-26: Alleen nog tweedehands te krijgen.  Slave optie en sync aansluiting is handig bij deze flitser.
Meer info over deze flitser (in Engels)  
Bron Malaysian Internet Resources

De Canon 430EZ: Alleen nog tweedehands te krijgen. 
Meer info over deze flitser (in Engels)  
Bron Malaysian Internet Resources

Flitsen met E-TTL techniek.

Mijn nieuwste aanwinst is de Yongnuo Speedlite transmitter ST-E2 en de Canon Speedlite 580EX II.
 
Ik kan met met deze set, draadloos E-TTL flitsen met twee flitsers: mijn oude 430EX en mijn nieuwe 580EX II. Ik heb een test geschreven over deze transmitter, lees hier meer.

Pocketwizard maakt nu ook i-TTL triggers voor Nikon (goed nieuws voor Nikon fotografen, omdat men hier al lang op zat te wachten).


De triggers zijn begin januari in de US op de markt gekomen en zijn nu ook volop verkrijgbaar in Nederland. Op de site van Pocketwizard kwam ik dit filmpje tegen (mooi stukje strobist werk van fstoppers.com).Linkjes naar andere strobist sites:

squeezethelime      Strobist      Prophotolife    Lightenupandshoot   
Strobos    Strobist-info  Joel Grimes Photography  BTS Photography   Smokingstrobes


Terug naar hoofdpagina