Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Yongnuo ST-E2 IR transmitter voor de Canon Speedlites
Wireless E-TTL aansturen van speedlite flitsers via infrarood.Hier een instructie film hoe je de Yongnuo ST-E2 kunt gebruiken:

(in het filmpje draai ik de kop maar één klik naar links en één klik naar rechts, maar
de kop kan verder draaien, tot 4 klikjes naar links en 4 klikjes naar rechts. In totaal 135º)
Kosten:
Bij Fotoshop Aalten  heb ik een Yongnuo ST-E2 Speedlite transmitter aangeschaft. De prijs van deze Yongnuo ST-E2 ligt +/- €60,- onder die van de orginele Canon ST-E2 .
Het apparaat lijkt op twee druppers water t.o.v. zijn Canon broertje en heeft ook nog eens dezelfde naam.  
Wat zit er in de doos:
Bij het openen van het doosje tref ik een plastic standaard (wel met metalen schroefdraad) en de transmitter zelf aan. Deze zit netjes in een fluwelen zakje.
Er is een handleiding in Engels en Chinees en een lijstje met alle flitsproducten van Yongnuo. Er zijn geen AA batterijen mee geleverd.

   

Bouw:
De Yongnuo ST-E2 voelt goed aan (er is geen goedkoop plastic gebruikt) en ik kan geen kierende naden ontdekken. De hotshoe is van metaal . De bedieningstoetsen zijn van zacht rubber. De twee AA batterijen gaan boven in de ST-E2, door een klepje te verwijderen, kun je de batterijen plaatsen.  Dit is een verbetering t.o.v. de Canon die een 2CR5 batterij gebruikt. Voor zo'n 2CR5 betaal je veel meer dan twee AA batterijen (soms wel tussen de €15,- a €20,- ) en je hebt weer extra afwijkende batterijen in je fototas nodig.

 

Als je de Yongnuo ST-E2 op de camera plaatst kun je met de draaivergrendeling de transmitter vast zetten. De borgpin zorgt dat de transmitter goed vergrendeld zit op de hotshoe van je camera.
Een mooie optie van deze Yongnuo ST-E2 is dat de kop kan draaien naar link en naar rechts 135 º. Dit kan handig zijn als het IR signaal de flitser moeilijk kan bereiken. Dit is een optie die de ST-E2 van Canon niet heeft.

Bediening:
Je schakels de transmitter aan door de powerknop rechtonder op de achterkant van de ST-E2 een tijdje ingedrukt te houden. Je moet wachten totdat het ledje A:B, wat helemaal rechts zit, heeft gebrand voordat je de powerknop los laat. Dit is gedaan om te voorkomen dat de transmitter per ongeluk aan gaat in je fototas.
De ST-E2 heeft 4 kanalen. Dit kan handig zijn als er meerdere fotografen aanwezig zijn met een zelfde IR systeem. je kunt dan een ander kanaal kiezen. Ook kun je zo schakelen tussen verschillende opstellingen. Je kunt met de knop "CH" het juiste kanaal kiezen.
Naast de 4 kanalen kun je de flitsers ook nog eens in drie groepen regelen. Groep A,B en C. De verhouding tussen groep A en B kun je direct op de transmitter instellen. Door op de knop "RATIO" te drukken. Met de pijltjes toetsen kun je de verhouding van 1:1 in zes stappen regelen naar 8:1 of naar 1:8. Zo kun je vanaf je camera de verhouding van je hoofdlicht en invullicht regelen zonder dat je daarvoor naar de speedlites hoeft te lopen.
Alleen via het menu van je camera kun je groep C instellen.  
De ST-E2 gaat na twee minuten niet gebruikt in de slaapstand en na 15 minuten niet gebruikt schakeld de unit automatisch uit.

Bereik:
Yongnuo heeft het bereik van de ST-E2 t.o.v. Canon verbeterd. Met een systeem dat met IR werkt heb je het nadeel dat de IR sensor van de zender zicht moet hebben met de sensor op de speedlite.
Hier zie je twee test diagrammen van de Chinese strobist site www.shanzhuoboshi.com  In deze diagrammen kun je goed zien dat de Yongnuo op meer plaatsen de Speelites kan aansturen.

Diagram van de Canon ST-E2 (bron
www.shanzhuoboshi.com)


Diagram van de Yongnuo ST-E2
(bron www.shanzhuoboshi.com)


Vinkje laat zien waar de speedlite nog werkt, kruisje laat zien waar de speedlite geen IR signaal ontvangt.

Praktijk:
In de praktijk werkt de Yongnuo ST-E2 prima, Binnen kan het IR signaal, via muren en het plafond, makkelijk bij de Speedlites komen. Je hoeft de kop niet echt te richten op het IR "oog" van de de Speedlite. Buiten is het lastiger omdat er dan geen extra reflectie opties zijn om het IR signaal bij de flitser te laten komen. In een afstand test kon ik tot 25 meter nog werken, alleen had ik wel af en toe missers. Op 20 meter afstand (wel met zicht op het IR "oog" van de Speedlite) kon ik zonder problemen in zonnig weer werken. Tijdens de workshop op 1 mei 2011 hebben we de ST-E2 veel gebruikt om E-TTL te kunnen flitsen. Ook met meerdere flitser tegelijk in een A-B groep.  Dit was in de volle zon en tegen de zon in.


Belichting:
In combinatie met 580EX II speedlites, was de belichting tijdens mijn workshop prima in orde. Ik heb niet gemerkt dat de Yongnuo ST-E2 onder- of overbelichte foto's maakt (mits je niet met de flash exposure  aan het instellen bent).  De E-TTL doet zijn meting prima.

Autofocus ondersteuning:
Op de Yongnuo ST-E2 zit ook een hulp led voor de autofocus in een donkere omgeving. Deze werkt helaas zeer slecht. Ik kon in een donkere ruimte niet meer scherpstellen. De orginele Canon ST-E2 en de Canon 580EX II sturen een matrix grid aan hulp licht uit om scherp te stellen. De Yongnuo ST-E2 stuurt alleen vier dunne streepjes licht uit die niet voldoende zijn om goed scherp te stellen.

Burst  mode:
Als je de camera in burst mode zet, kan de Yongnuo ST-E2 het niet bij benen. Ik heb deze test uitgevoerd met NiMH 2500 mAh (Hema) en de nieuwe Eneloop LSD NiMH 2500 mAh in de ST-E2. Met de Eneloop miste ik elke keer één flits tussen de foto's. Bij de Hema NiMH  miste ik meer flitsen tussen de foto's. Waarschijnlijk werkt de Yongnuo ST-E2 beter als je gewoone alkaline penlites gebruikt, gezien de spanning van alkaline penlites hoger is dan NiMH penlites (1,5V vs 1,2V).


Conclusie:
Ik van mening dat Yongnuo hier een goed product heeft neergezet. De enige twee nadelen die ik heb kunnen vinden zijn de autofocus ondersteuning en fotograferen in burst mode. In de praktijk is het makkelijk om vanaf je camera de Speedlites in te stellen en de E-TTL ondersteuning zorgt dat je geen lichtmeter nodig hebt. In het algemeen hebben IR systemen het nadeel dat de flitser en de transmitter elkaar moet "zien". Dat probleem heb je niet met radio systemen die E-TTL ondersteunen. Echter zijn de kosten voor een goed radio E-TTL trigger systeem nog aan de hoge kant en is de Yongnuo ST-E2 een goed alternatief.

Alle pluspunten op een rijtje:
 • Bouw van de Yongnuo ST-E2 is zeer degelijk, goed plastic en een metalen hotshoe.
 • Gebruik van AA penlites is handiger dan de 2CR5 batterij die Canon in zijn ST-E2 gebruikt.
 • Draaibare kop zodat je de transmitter beter kunt richten naar de Speedlites.
 • Groot IR bereik.
 • Eenvoudige bediening via de knopjes op de Yongnuo ST-E2 of via het menu van de camera.
 • Bediening van Speedlites in drie groepen (A B en C) en mogelijk tot vier kanalen.
 • Automatische slaapstand na twee minuten en schakeld na 15 minuten automatisch uit als de ST-E2 niet gebruikt wordt.
 • Kosten zeer laag +/- €120,-
Maar ook een paar verbeterpunten:
 • In de verpakking zitten geen penlites meegeleverd.
 • De autofocus ondersteunig werk zeer slecht.
 • In burst mode en met gebruik van NiMH penlites kan de Yongnuo ST-E2 het niet bijhouden.

Hier de specificaties van de Yongnuo ST-E2:

Type.............................................On-camera, speedlite transmitter
Channel………………………...4
Transmission range ……………The longest being 25 m
Transmission angle…………….40°to left and right along the direction of light head and
30 °up and down in vertical direction.
Controllable slave groups……..A+B+C, A: B, A: B C (via camera menu).
Flash ratio control……………..1:8-1:1-1:8, 13 levels of ratio control
Modeling flash control………...Provided (Enabled with camera’s depth-of-field preview
button)
High-speed sync……………….Provided
Power source…………………. 2×AA size batteries (Alkaline or Ni-MH are usable)
Flash frequency………………..Approx 1500 transmissions (2×AA size alkaline batteries)
Power saving………………….Automatic sleep after two minutes’ idle state. Automatic
power off after 15 minutes’ idle state
Additional functions…………..Rotatable, Camera menu controllable, FEC, FEB
Dimensions…………………....63×63×82mm
Net weight…………………….115g

Extra test: combineren van triggers:
Ik wilde weten of je de Yongnuo ST-E2 kan combineren met de Phottix Strato 4 in1 trigger. Ik heb de ST-E2 op de Strato geplaatst (gezien deze een E-TTL doorvoer heeft)
maar helaas is het niet mogelijk een goede werking te krijgen. Deze combinatie zorgt er voor dat de Strato snel achter elkaar pulsen stuurt.
De Strato werkt wel goed als ik een Canon 580EX II als master gebruik.  Wel kun je via de sync poort van de Canon camera (de 5D MKII heeft een apparte flits sync poort) een andere trigger aansturen. Ik vraag me af of de combinatie van de nieuwe Yongnuo RF603 en de Yongnuo ST-E2 wel goed werkt?

Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info