Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Phottix Strato 4 in 1 triggers

De Phottix Strato 4 in 1 is een nieuw product van Phottix *. Deze trigger kan niet samenwerken met de
Atlas triggers omdat deze triggers op een andere freqentie werken, namelijk op 2.4GHZ in plaats van 433MHZ. Phottix heeft, net als andere fabrikanten van triggers, bewust gekozen voor deze hoge band omdat deze minder storingsgevoelig is dan de 433MHZ band.  Deze trigger heeft net als de Atlas een remote control functie. De Strato 4 in 1 wordt compleet geleverd als set met een zender en ontvanger.
en met kabels plus verloopstukje voor synchronisatie. Ook de kabel voor remote control is bij deze set.
Er is een versie voor DSLR van Canon, Nikon en Sony. Je kunt los extra ontvangers aanschaffen om zo meer flitsers te kunnen aansturen (of een extra camera). 

* Phottix heeft de naam Strato al een keer eerder gebruikt voor een remote control systeem. Dit is een beetje verwarrend.
  Dit product heet Strato 4 in 1.
 
 
Zowel de transmitter als de receiver zijn uitgevoerd met een hotshoe. De hotshoe op de receiver werkt alleen met een flitser in manual mode en ondersteunt geen TTL (ook al zou je dat wel vermoeden met de extra contactjes). De hotshoe op de transmitter is een doorvoer van de contacten aan de onderzijde van de trigger. Hierdoor kun je ook een flitser in TTL mode op de camera plaatsen als je de trigger set gebruikt.

De bouw van de triggers is van stevig plastic. Bij de transmitter is er gekozen voor een metalen voetje, helaas is de voet van de receiver van plastic. Het statief schroefdraad bij de receiver is wel in metaal uitgevoerd.
De voet van de transmitter is uitgevoerd met een extra borgpin die in de hotshoe van de camera valt als je de draaivergrendeling vast zet. De receiver heeft geen vergrendeling in de voet zitten.
Zowel de receiver als de transmitter worden gevoed door 2 AAA penlites die aan de onderzijde van de trigger via een klepje geplaatst kunnen worden. Alle knoppen en aansluitingen zitten op een logische plaats en zijn ook na het plaatsen van de flitser op de trigger makkelijk te bedienen.
                         

    
De werking van de trigger is zeer eenvoudig. De transmitters heeft geen aan en uit knop en werkt alleen als deze bedient wordt door de camera of door de testknop.  De receiver heeft wel een aan en uit knop en als je de receiver aan zet gaat er een led boven op de trigger knipperen zodat je weet dat de receiver is ingeschakeld. Bij de transmitter gaat deze led alleen branden als de transmitter wordt aangestuurd door de camera of door de test/ontspan knop.
Je kunt de triggers op 4 verschillende kanalen instellen. Op de transmitter is een schakelaar die er voor kan zorgen dat alle kanalen tegelijk aangestuurd worden.
Je kunt de receiver ook gebruiken om een camera aan te sturen . Je sluit de speciale remotecontrol kabel aan op de "SR" aansluiting van de receiver en de andere plug gaat in de remote control aansluiting van de camera. De receiver kun je in de hotshoe van de camera plaatsen (maar helaas niet vast zetten).
De receiver beschikt nog over een extra (output) sync poort (3.5mm mono jack aansluiting) en een 5volt adapter aansluiting voor een externe voeding. De transmitter heeft een extra (input) sync poort
(3.5mm mono jack aansluiting). Dit kan handig zijn als je de transmitter wilt aansturen op een lichtmeter.
De receiver heeft als extra optie dat je Canon speedlite flitsers uit de slaapstand kunt halen. Als de flitser die op de receiver staat in standby gaat en je stelt scherp met je camera met daarop de transmitter dan ontwaakt de flitser automatisch.
   
Natuurlijk heb ik deze triggers ook in de praktijk uitgeprobeerd en merkte al snel dat het bereik groter is dan bij de Atlas triggers.  Op mijn werk hebben we een zeer lange gang van 100 meter en ik kon zonder één misser achter elkaar doorflitsen. Dit is waarschijnlijk te danken aan de hogere freqentie waar de Strato 4 in 1 mee werkt. Door de vormgeving is de Strato 4 in 1 minder hoog op de camera en kun je de receiver in combinatie met een paraplu de flitser direct op de hotshoe plaatsen.
Het is mogelijk om een Canon speedlite via de hotshoe van de receiver aan te sturen en tegelijkertijd een Nikon SB-28 of een Lumopro LP160 via de sync poort aan te sturen (andere combinaties met andere merken flitsers kan ik niet uitproberen).  Het is niet noodzakelijk op de receiver een Canon flitser op de hotshoe aan te sluiten. Mijn Lumopro LP 160 en mijn Nikon SB-28 doen het ook prima op deze receiver.
De remote control functie van de Strato 4 in 1 is veel beter geregeld dan bij de Atlas trigger. Je kunt eerst scherpstellen en daarna afdrukken.  

De remote control functie werkt prima als je de camera in burst mode zet (De Atlas werkt in die stand niet lekker). Je kunt dan twee camera's tegelijk bedienen (dit kan handig zijn bij sportfotografie).  De bulb functie werkt niet in combinatie met de remote control functie van de trigger.

De TTL doorvoer is handig als je een speedlite wilt gebruiken op je camera. Gebruik je naast deze flitser ook nog eens een flitser op je receiver, dan raakt je lichtmeting van je camera in de war omdat de TTL meting niet het licht van de extra flitser meet.  Als je een flitser hebt met een slave functie dan kun je de flitser op de receiver mee laten flitsen als het meetlicht door de speedlite op de camera wordt uitgestuurd.  De combinatie van deze functie moet ik nog verder gaan onderzoeken wat het meest ideaal is.

Drie verschillende merken flitsers gekoppeld aan één Strato 4 in 1 receiver (foto links).
Stroto 4 in 1 doorgekoppeld naar een Atlas trigger via sync kabel (foto rechts).
 

Stato 4 in 1 afstand test van meer dan 100 meter buiten en 50 meter in een kelder met veel leidingen enz.
 
Alle pluspunten op een rijtje:
 • De behuizing is van stevig plastic en hier en daar is metaal gebruikt zoals de hotshoe en het middencontact van de transmitter en het statief schroefdraad van de receiver.
 • Extra vergrendelpin in de voet van de transmitter.
 • Alle knopjes zijn goed te bedienen ook met een flitser op de receiver of op de transmitter.
 • Laag profiel voor zowel de transmitter als de receiver.
 • Gebruikt gewone 2x AAA penlites voor zowel de transmitter als de receiver.
 • Extra output syncpoort op de receiver zodat je twee flitsers kunt aansturen van de receiver.
 • Extra input syncpoort op de transmitter zodat je een lichtmeter kunt aansturen. 
 • Extra DC 5volt aansluiting op de receiver voor een externe voeding.
 • Receiver kan Canon (en Nikon) flitsers uit de standby stand halen.
 • Remote control functie via "SR" poort op de receiver.
 • Extra camera kan meeschieten in burst mode via de remote control functie.
 • Ingebouwde hotshoe op de receiver zodat de flitser direct op de trigger kan worden aangeloten.
 • Ingebouwde hotshoe op de transmitter die TTL signaal van de camera doorgeeft naar de flitser.
 • Meegeleverde sync kabels met PC, 3.5mm en 6.35mm aansluiting.
 • Meegeleverde remote control kabel.
 • Door gebruik te maken van 3.5mm headphone aansluitingen kun je goedkoop extra sync kabels bestellen of zelf maken.
 • Makkelijk om te schakelen op ander kanaal met een makkelijk te bedienen schakelaar (geen inimini knopjes).
 • Mogelijkheid om één of alle kanalen aan te sturen vanaf de transmitter.
 • Vier verschillende kanalen mogelijk om de receivers aan te sturen.
 • Afstand van 100 meter wordt ruimschoots gehaald, zelf binnen in een gebouw.
Maar ook een paar verbeterpunten:
 • Voetje van de receiver had steviger gekunt door gebruik van metaal.
 • Geen vergrendeling in het voet van de receiver.
 • Geen ondersteuning van bulb mode via remote control functie.
 • Geen ondersteunig van TTL op de receiver.
 • Receiver stuurd geen meetsignaal mee met de flitser op de camera die in TTL mode staat. Hierdoor raakt de foto overbelicht. 
 • Sommige concurenten hebben 16 kanalen ipv 4 (meer keuze als het druk is met fotografen).
 • Mometeel alleen een Canon, Nikon en Sony versie (sorry pentax en Olympus liefhebbers).
 • Geen Nederlandstalige handleiding.
Filmpje van de site van Phottix:


Eindoordeel:
Wie geen trigger nodig heeft die met Pocket Wizard of Sekonic moet kunnen samenwerken, is de Strato 4 in 1 een betere keuze dan de Phottix Atlas.  Voor sportfotografie is de remote control zeer geschik en deze trigger heeft een groot bereik en betrouwbaarheid. 

Specificaties:

Frequency: 2.4 GHz
Range: 100m +
Channel: 4 channels
Power: 2 x AAA batteries (Transmitter and Receiver), 5V DC
Max sync speed: 1/250 sec*
Outputs: Hot shoe, 3.5 mm, 2.5 mm ports (receiver)
Inputs: 5 V. DC (receiver)
Inputs: 3.5mm PC input port (transmitter)
Attachment: 1/4 tripod lug, cold shoe (Receiver)
Input voltage: 2.5-3.2V
Minimum response time: 400us
C/F port voltage handling: 5V
Flash port voltage handling: 5V(transmitter) 300V(receiver)
Body dimensions (transmitter): 85(L) x 40(W) x 38(H) mm
Body dimensions (receiver): 85(L) x 40(W) x31(H) mm
Antenna: built-in PCB antenna
Transmitter Weight: 76g (with batteries)
Receiver Weight: 66g (with batteries)
Operating temperature: -15—65 ℃
Storage temperature: -30—85 ℃

Meer info op www.phottix.com


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info