Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Calumet Genesis Speedlight SP692C (voor Canon)

Van de firma Calumet mocht ik twee weken de Genesis Speedlight SP692C voor Canon testen.
Deze flitser is ook in een Nikon versie verkrijgbaar SP692N en is geschikt voor i-TTL.
De Genesis SP692C is een krachtige E-TTL flitser met een richtgetal van 50. Ik heb deze flitser vergeleken met de Canon 580EX II.



Bouw van de SP692C

De SP692C is zeer goed gebouwd. Het plastic voelt niet goedkoop aan en de flitser is uitgevoerd met een metalen voet.
Er is een duidelijk afleesbaar LCD scherm aanwezig dat bij bediening extra verlicht wordt. De flitser wordt gevoed door 4 AA penlites die via een schuifdeurtje in de flitser geplaatst kunnen worden. Aan de andere zijde van de flitser zijn nog twee aansluitingen. Één voor een externe voeding en één voor een PC sync aansluiting.

    

De flitser heeft een zoom kop van 24mm tot 180mm  (in de volgende stappen: 24/28/35/50/70/80/105/120/135/180). De zoom maakt iets meer herrie dan de Canon 580EX II maar reageert snel. Er is een extra groothoekpaneel dat je naar buiten kunt trekken om te gebruiken bij groothoeklenzen (onder de 24 mm) en een bouncekaart om licht naar voren te kaatsen als je de flitser omhoog hebt gericht. Er wordt een losse "Stofen" kapje meegeleverd.

            

Aan de voorzijde van de flitser is een rood vernster aanwezig waar de autofocus ledjes aanwezig zijn, de sensor voor de TTL meting en de master/slave sensor. De kop van de flitser kan -7° +45° +60° +75° en +90° kantelen, linksom 90° draaien en rechtsom 180° draaien (in stappen van 30°).

 

De hotshoe vergrendeling van de flitser is een gewone draai versie  (zoals die vroeger ook bij Canon werd gebruikt).
 
Bediening

De bediening van de Genesis is zeer overzichtelijk. Er is wel een aantal functies verborgen onder toetsten die je een aantal seconden ingedrukt moet houden. Wat zeer prettig is, is de bediening van het vermogen van de flitser. Met de pijltoetsen (dit is de ronde knop in het midden die niet kan draaien) kun je met links/rechts het vermogen in hele stops veranderen. Met de up/down kun je het vermogen in 1/3 stops instellen. Wel moet je er rekening mee houden dat het 1/3 vermogen alleen positief ingesteld kan worden, dus als je -2/3 wilt instellen, moet je het vermogen eerst instellen op -1 en dan verhogen naar -2/3 met de "up" toets.

    

Er zijn drie drie hoofd programma's: TTL, Manual en Multi die je kunt kiezen via de "Mode" toets.

 

In de eerste mode "TTL" kun je via de "SUB" toets de optie 2e gordijn of
flitslicht compensatie bracketing kiezen.
Helaas is er op deze flitser geen optie voor highspeed sync HSS om boven de synchronisatie van de camera te flitsen.

       

De bediening van flitslicht compensatie kan zowel op de flitser als via het menu van de camera geregeld worden. Via de flitser kun je de compensatie regelen van -3 EV tot +3 EV in stappen van 1/3 stops. Via het menu van mijn 5D MKII kan ik alleen van -2 EV tot +2 EV instellen. De Canon 580EXII laat via de display zien dat je via de camera compensatie hebt ingesteld, de Genesis laat dit niet zien (wel als je de compensatie via de flitser instelt).
Zodra je de compensatie via de flitser instelt, is de instelling via de camera uitgeschakeld.

Met het slotje, muzieksleutel toets kun je een een piep signaal in- en uitschakelen. Als het piep signaal is ingeschakeld, hoor je bij elke bediening op de flitser een piepje en hoor je een lange piep bij flitsen gevolgd door twee korte piepjes achter elkaar als de flitser weer geladen is voor een volgende flits.
Met
het slotje, muzieksleutel toets kun je tevens de bediening op de flitser vergrendelen zodat je niet per ongeluk op een toets kunt drukken en zo ongewenst instellingen verandert.

 

De Genesis biedt twee wireless opties, Slave en Master. Op de camera kan de flitser als master ingesteld worden en kan andere flitsers draadloos aansturen. In Master mode kan de flitser zelf niet mee doen met flitsen (de flitser wordt alleen gebruikt om andere flitsers aan te sturen). De master mode kent 4 kanalen en 3 groepen. Je kunt de groepen op de volgende manieren gebruiken A+B+C / A:B / A:B C. De master mode werkt zowel in TTL, Manual en Multi mode. In slave mode kun je de flitser off camera plaatsen. Je kunt dan de flitser met een andere flitser in master mode, of met de ST-E2 remote controle unit de flitser aansturen. Je schakelt de master mode in/uit door 2 seconden de "SUB" toets ingedrukt te houden. De slave mode werkt ook in TTL, Manuel en Multi mode (dit stel je op de master in). Je schakelt de slave mode in/uit door 2 seconden de "Mode" toets ingedrukt te houden.
Je kunt de instellingen ook via het menu van de camera bedienen (dit is meestal makkelijker dan op de flitser zelf).

   

In de praktijk

In de praktijk maakt de Genesis zijn specs waar. De fabrikant geeft een richtgetal op van 50 bij 180mm vol vermogen en ISO 100. Bij met meten van het vermogen kom ik iets lager uit dan het richtgetal van 50 (49,95 maar ik heb geen laboratorium thuis om 100% zuiver te meten). Ik heb de meting ook gedaan bij 35mm en kom dan op een richtgetal van 32 (fabrikant geeft hier minder op, 31,4).

De Genesis heeft een auto focus hulp verlichting, maar in de praktijk werkt deze niet zo goed als de Canon 580EXII. Ik denk dat dit komt omdat de LED's op de Genesis geen patroon uitzenden (de Canon 580EXII doet dit wel).

Herladen van de Genesis gaat iets langzamer dan bij de Canon 580EXII. Bij vol vermogen in manual mode is de herlaadtijd van de Genesis 2.8 seconden en de Canon 580EXII herlaadt in 2.5 seconden. De test in uitgevoerd met Eneloop HR-3UWX 1.2V 2400mAh.



Een aantal functies ontbreekt op de Genesis zoals highspeed sync (HSS) en er is geen modellicht optie. Ook kun je in master mode de flitser niet mee laten flitsen (de master stuurt alleen de andere flitsers aan). De Genesis heeft als extra wel het piep signaal (dit is handig als je off camera flitst, want dan kun je horen wanneer je de volgende flits kunt geven. Ik heb ook supersync getest bij de Genesis, echter is de flits van de Genesis te kort om een heel frame te belichten als je boven de synchronisatie snelheid gaat. Het resultaat is dan een zwarte balk in de foto (deze test is uitgevoerd met de Phottix Odin, misschien werkt supersync wel met andere triggers gezien de timing van de Odin niet ingesteld kan worden).

De Genesis gaat na 3 minuten niet gebruik automatisch in de slaap stand (behalve in de slave mode) en deze optie kun je niet uitschakelen. Op de camera wordt de flitser automatisch uit standby gehaald als je de sluiterknop indrukt. Bij manual radio triggers zoals de Phottix strato, wordt de flitser niet uit de standby mode gehaald door de sluiterknop. Wel wordt de Genesis uit standby gehaald als je een testflits geeft met de testknop op de transmitter van de Strato, dit werkt ook via de PC sync aansluiting op de Genesis.

Na 26 flitsen op vol vermogen en met een externe batterij voeding voor snel herladen, schiet de Genesis in de overhit beveiliging. De kop van de flitser voelt dan ook warm aan dus het is goed dat de flitser beschermd is tegen doorbranden.

Ik heb de Genesis getest met een aantal TTL triggers. Met de Yongnuo/Canon ST-E2 kun je de Genesis prima aansturen. Radio triggers zijn een ander verhaal. Zowel de Rikon Kody en de Phottix Odin kunnen niet werken met deze flitser (Kody werkt nog wel in manual mode met de Genesis).

Er is op de Genesis geen USB aansluiting om firmware updates te kunnen uitvoeren. Raadpleeg daarom de fabriakant als er een nieuw type Canon DSLR camera uit komt of de Genesis wel compatibel is. Ik heb de Genesis zonder problemen getest met een Canon 40D en de 5D MKII. Volgens Calumet zelf is de Genesis niet compatibel met de Canon EOS 650D.

Conclusie

De Genesis flitser kost €210,- en voor dat geld heb je een zeer goed gebouwde flitser met veel opties. Het enige wat ik mis op deze flitser is de Highspeed sync (HSS) optie. De bouw van de flitser is zeer goed en het vermogen is hoger dan bijvoorbeeld de Canon 430EX II. De wireless master/slave functie is natuurlijk zeer handig als je de flitser remote wilt gebruiken. De flitser heeft een snelle herlaadtijd, maar de optie om een externe voeding aan te sluiten zorgt ervoor dat de flitser nog sneller herlaadt. Dit is handig als je veel achter elkaar moet flitsen (bij een bruiloft bijvoorbeeld). De verlichte LCD is zeer overzichtelijk en de bediening is in de praktijk zeer makkelijk (zeker vergeleken met de 580EXII waarbij de bediening wat lastiger is via de flitser). Jammer is dat de auto focus hulplicht niet krachtig is (in donkere situaties is het lastig scherp stellen). Mijn eindoordeel is dat Calumet met de Genesis SP692C een zeer goede prijs/kwaliteit neerzet.


Pluspunten van de Genesis SP692C:
  • Krachtige flitser (GN van 50 bij 180mm).
  • Zeer stevig gebouwd.
  • Overzichtelijk verlichte LCD.
  • Makkelijk te bedienen.
  • Snelle herlaadtijd (2.8 seconden bij vol  vermogen).
  • Aansluiting voor externe voeding.
  • Remote master/slave functie.
  • Beveiliging voor overbelasting.
  • "Stofen" kapje meegeleverd.
Verbeterpunten van de Genesis SP692C:
  • Geen ondersteuning voor HSS.
  • Focus hulplicht niet krachtig genoeg.
  • Geen Nederlandse handleiding.
  • Geen USB voor updates.
Specs (volgens fabrikant)
  • Vermogen GN 50 bij 180mm en ISO 100.
  • Zoomkop van 24mm t/m 180mm.
  • E-TTL II, Manual en Multi mode.
  • 2e gordijn en flitslicht compensatie bracketing (FEB).
  • Remote functie Master en slave.
  • Kleur temperatuur 5600K.
  • Overhit beveiliging.
  • Automatisch in standy mode na 3 minuten niet in gebruik.
  • Kop roteerbaar 0 - 270 graden.
  • Kop kantelbaar -7 - 90 graden.
  • signalering via LED en geluidsignaal.
  • LCD met LED achterverlichting.
  • Flitsduur 1/800 - 1/20000 seconden.
  • Herlaadtijd +/- 2 seconden met Ni-MH AA baterijen en +/- 5 seconden met alkeline AA batterijen.
  • PC aansluitingen voor remote trigger.
  • Externe  power aansluiting.
  • Afmetingen L=196.5mm W=77.5mm H=58.5mm.
  • Netto gewicht 430g.
Website Calumet


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info