Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Falcon Eyes  Strobe Gun Kit SG-100BK

De Falcon Eyes SG-100BK is een mix tussen een gewone speedlite en een studio flitser.


Bouw van de flitser

Deze flitser is nogal fors (van hotshoe naar bovenkant flitser is 22cm).
Er is een metalen hotshoe aanwezig en kan direct op je camera geplaatst worden. Maar ik denk dat off camera gebruik handiger is. De flitser is verder van plastic en heeft een metalen reflector waar de flitsbuis is bevestigd.  De bouw van de flitser is prima, maar het plastic is van mindere kwaliteit dan bijvoorbeeld een Canon 430EX flitser.
Deze flitser is alleen geschikt om handmatig te flitsen (geen TTL ondersteuning).  Je kunt de flitser op drie manieren aansturen: via het middencontact van de hotshoe, via een sync aansluiting (3.5mm) en via de optische slave functie.

De flitser wordt gevoed door twee lithium ion accu's die samen in een accu pack gaan. Er zitten geen accu of batterijen in de body van de flitser zelf. Beide accu's moeten in de accu pack geplaatst worden anders werkt de flitser niet. Bij de set is één acculader meegeleverd, dus je moet er rekening mee houden bij het laden dat je de accu's moet wisselen.  Je kunt op internet wel makkelijk extra accu's kopen omdat er Sony type NP-F960 F
lithium ion accu's worden gebruikt, maar deze kosten wel weer +/- €40,- per stuk. Er is een LED aanwezig op de accu pack die aangeeft wanneer de lithium ion accu's geladen moeten worden. Er is geen meter aanwezig die aangeeft hoeveel lading er nog in de accu's zit. Wel kunnen de accu's altijd tussentijds geladen worden zonder dat dit nadelige gevolgen heeft voor de prestaties van de accu's (dit is een eigenschap van lithium ion accu's).  Met een opgeladen accu pack kan je 2000 flitsen geven op vol vermogen (na 2000 flitsen gaf de LED op de accu pack aan dat deze geladen moet worden, maar kon ik nog wel doorflitsen, ook op vol vermogen).

Aan de achterzijde van de flitser zitten de bedieningsknoppen en controlelampjes. Aan de voorkant zit het optische slave oog en aan de zijkant van de flitser zit de aansluiting voor de accu pack.
De bediening is zeer eenvoudig: Aan/uit knop, vermogen regelaar, ready beep aan/uit, remote aan/uit (dit is de slave functie) en modelleer licht aan/uit. Er is een test knop om een testflits te geven.  Er is een ready LED aanwezig die aangeeft dat de flitser weer geladen is (zelfde als de beep). De sleep LED geeft het aan als de flitser te warm geworden is.  Zolang deze sleep LED brandt, kun je de flitser niet gebruiken. zodra de werk temperatuur weer normaal is, zal de flitser weer actief worden.

Het modelleer licht wordt verzorgd door een 10W LED die in het midden bij de flitsbuis zit. De LED is niet regelbaar qua sterkte maar geeft aardig wat licht af.
Met de vermogen regelaar kun je 4 stops licht regelen. De schaal geeft het vermogen aan: 1 stop = 2x zo fel licht dus 4 stops is 2x2x2x2=16 (nu weet je waar die 1/16 vandaan komt).
Als je het vermogen terug regelt, flitst de SG-100BK automatisch om de lading van de flitser te corrigeren. Dit is zeer netjes van Falcon Eyes en je ziet het niet veel in deze prijsklasse.
De kop van de flitser kun je neigen en draaien. In totaal kan de kop 330° draaien (rechts om 180° en links om 150°) en 90° neigen.  Er zit een soort klik systeem in, maar het draaien van de kop gaat te makkelijk zodat in de praktijk de kop ongewenst gaat draaien.  De neig functie kun je met een draaiknop vergrendelen zodat deze niet naar beneden zakt, ook niet met extra accessoires die aan de flitser gekoppeld zijn.

De remote sensor  (slave functie) werkt alleen bij de eerste flits. Je kunt de SG-100BK niet gebruiken als slave als je master een TTL flitser is. De SG-100BK zal dan af gaan bij het meetlicht van de master TTL flitser.
De remote sensor is zeer gevoelig en ziet zelfs een flits die niet direct gericht is.

De flitser wordt geleverd met een voet met 1/4 schroefdraad (hiermee kun je de flitser op de lichtstandaard plaatsen of los ergens neer zetten) en een handige draagtas om de flitser met accu's in te vervoeren.

Vermogen van de flitser

Ik heb het vermogen van de SG-100BK vergeleken met de Canon 580EX II bij ISO100 met verschillende lichtomvormers.  De lichtmeter is een Kenko KFM-1100 en er is op +/- 1 meter gemeten.

De eerste test is gedaan met een kale flitser en een open reflector 17cm. De zoom van de Canon heb ik eerst op 24mm gezet (de SG-100BK geeft geen zoom functie) De Canon 580EXII gaf een waarde aan van F22.0. En met een extra reflector F22.2. De SG-100BK gaf een waarde aan van F11.7. Met een extra reflector gaf de SG-100BK een waarde van F16.2 aan (wel interessant om te zien dat een reflector bij een studio flitser meer invloed heeft dan bij een speedlite). Met de groothoekstand van de Canon 580EX II op 14mm meet ik zonder reflector F11.2 en met reflector F16.0.

Ik heb voor de tweede test de flitser in een softbox geplaatst. De softbox is van het type waarbij de flitser naar binnen flitst en het licht via de achterkant weerkaatst naar voren. De Canon 580EX II gaf een waarde van F5.66 . De SG-100BK gaf een waarde van F8 aan.  

Bij de derde test is een doorschiet paraplu gebruikt. De Canon gaf een waarde van F8.07 en de SG-100BK een waarde van 8.02 .

Het is heel lastig om een vergelijking te maken want de SG-100BK heeft een heel ander flitssysteem dan een Canon 580EX II.  De SG-100BK zal veel meer rondom licht geven en de Canon meer gericht (zeker als je ook nog eens gaat zoomen). Het bruikbaar vermogen van de SG-100BK zal ongeveer gelijk zijn aan de Canon 580EX II.

Herladen na vol vermogen flits

Ik heb voor deze test de de SG-100BK weer vergeleken met de Canon 580EX II. Bij een flits op vol vermogen is de Canon iets sneller met herladen. Ik heb de Canon 580EX II gevoed met Eneloop 2500 penlites.
Handig bij de SG-100BK is de ready beep zodat je kunt horen wanneer je de volgende flits kunt geven.


Extra accessoires

De SG-100BK komt standaard alleen met een honingraat grid. Er zijn extra accessoires verkrijgbaar voor deze flitser die je met een handig draaivergrendeling kunt koppelen aan de kop van de SG-100BK.

    

       
Elke lichtomvormer is los verkrijgbaar. Alle onderdelen werken zoals ze moeten werken, behalve de snoot omdat de extra grids heel makkelijk van de snoot vallen. Falcon Eyes had hier een vergrendeling op moeten maken zodat de grids blijven zitten.

In de praktijk

Je kunt aan de SG-100BK geen zware softbox hangen. De softbox en de
mini reflector die je los als accessoires kunt kopen, zijn niet zo groot (softbox 20x30cm en mini reflector 17cm ø) en dus geschikt voor portret foto van alleen het hoofd van het model.  Er zijn wel softboxen die speciaal voor strobist toepassingen gemaakt zijn zoals de Falcon Eyes FSB-5050. Ik heb zelf de SG-100BK getest met mijn Phottix Easy up softbox  van 60x90cm en dit werkt prima. Je kunt de SG-100BK ook goed in combinatie met een paraplu gebruiken.

Alle pluspunten op een rijtje:
 • Een mooie combinatie tussen een speedlite en een studio flitser.
 • Goede bouw en een metalen hotshoe.
 • Krachtige flitser (flitsvermogen vergelijkbaar met de Canon 580EX II).
 • Bruikbare modelleer LED (10Watt).
 • Vermogen regelbaar in 4 stops.
 • Automatisch ontladen bij terug regelen van vermogen.
 • 2000 flitsen op vol vermogen met een vol geladen accu pack.
 • Zeer gevoelige remote sensor.
 • Herladen na een vol vermogen flits in 3 seconden.
 • Makkelijk koppelbare accessoires.
 • Ruime keuze uit verschillende accessoires.
 • Ready beep.
 • Beveiliging tegen oververhitting.
 • Draaibare en neigbare kop (totaal 330° draaien en 90° neigen).
 • Accu pack met makkelijk verkrijgbare lithium ion accu's (Sony type NP-F960).
 • Aansturing via middencontact hotshoe, 3.5mm sync aansluiting en remote sensor.
 • Zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding (€189,00 bij Benèl).
 • Handige tas om flitser te kunnen vervoeren.
Maar ook een paar verbeterpunten:
 • Remote sensor niet instelbaar voor TTL.
 • Accu's moeten per stuk geladen worden.
 • Draaibare kop kan te snel ongewenst draaien.
 • Geen indicatie hoeveel lading er in de accu's zit.
 • Geen Nederlandse handleiding.
Eindoordeel:

De Falcon Eyes SG-100BK is een mooie combinatie tussen een speedlite en een studio flitser. In deze prijsklasse is er geen concurrerend product op de markt. De vergelijking met een Canon 580EX II is eigenlijk appels met peren vergelijken, maar om duidelijk te maken hoe krachtig deze flitser is, wel een  interessante vergelijking.
De SG-100BK heeft een andere manier van licht uitstralen die overeen komt met een studio flitser waardoor je een betaalbaar portable studio licht systeem tot je beschikking hebt.  Importeur Benèl BV levert deze flitser al voor €189,-. Wil je een krachtige flitser met studio eigenschappen en een zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding dan is de SG-100BK echt een aanrader.

Technische gegevens:

Richtgetal:               19, 27 (met reflector)
Vermogen:                regelbaar van 1/1 tot 1/4 stop (1/1 tot 1/16 vermogen)
Bounce hoek:           0-90°
Roteren:                     330°
Energie:                      DC 12V/15V
Flitsduur:                    1/1000 - 1/625 (T=0,5)
Herlaadtijd:                1-3 sec.
Flitscapaciteit:          > 2000 flitsen op vol vermogen.
Afmeting:                  Flitskop is 12cm ø  Vanaf hotshoe tot aan bovenkant flitskop is 22cm
Gewicht flitser:         658 gram
Gewicht Accu:        803 gram (accu pack met 2 accu's)          

Met dank aan Benèl voor het test exemplaar van de SG-100BK met extra accessoires.


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info