Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Phottix Mitros  (voor Canon)

Van de firma AQ4U heb ik een Phottix Mitros flitser voor Canon gekregen om te testen. Deze flitser is zo goed van kwaliteit dat ik inmiddels de flitser zelf gekocht heb. Deze flitser zal ook in een Nikon versie verkrijgbaar zijn, maar op het moment dat ik deze test schrijf, is alleen de Canon versie verkrijgbaar. Canon verkoopt de 580EX II niet meer waardoor er een groot gat is gevallen tussen de 430EX II en de 600EX RT. Phottix vult met de Mitros dit gat mooi op. De prijs kwaliteit verhouding van deze flitser is zeer goed te noemen.Bouw van de Mitros


Bij het uitpakken van de flitser heb je direct het "dit is goed gebouwd" gevoel. Wat het eerste opvalt, is de snelvergrendeling die als twee druppels water lijkt op de vergrendeling van de Canon 580EX II. Het plastic van deze flitser is van hoge kwaliteit. Alle aansluitingen zijn netjes weggewerkt met rubber afdekkapjes. Het batterij gedeelte is ook van stevige kwaliteit met een metaal scharnier, alleen heeft de Mitros geen afdichtrubber in het batterijhuis (de Canon 580EX II heeft dit wel). De flitser heeft een 3.5mm Sync aansluiting om manual extern aan te sturen, een mini USB aansluiting voor firmware updates en een aansluiting voor een externe voeding. De externe voeding aansluiting is van het type Nikon en er wordt een adapter meegeleverd om de Canon versie aan te sluiten (dit is waarschijnlijk gedaan om zo één type behuizing te fabriceren en zo de kosten laag te houden).

            

De flitser heeft een zoom kop van 24mm tot 105mm  (in de volgende stappen: 24/28/35/50/70/80/105). De zoom maakt meer herrie dan de Canon 580EX II maar reageert snel. Er is een extra groothoekpaneel dat je naar buiten kunt trekken om te gebruiken bij groothoeklenzen (onder de 24 mm). De display geeft bij het uittrekken van het groothoekpaneel netjes aan dat de zoom op 14mm staat. Er is ook een bouncekaart om licht naar voren te kaatsen als je de flitser omhoog hebt gericht. Er wordt een losse "Stofen" kapje meegeleverd. Deze klik je snel aan de voorkant van de flitser.

   

Bij de Mitros is een zeer stevige tas geleverd (E), een plastic voet met metalen aansluiting voor een lichtstandaard, een sync kabel mono 3.5mm (D), een USB kabel (C), een USB stick waar de handleiding digitaal in PDF op staat (A) en de adapter voor de externe voeding (B).
Helaas is de handleiding niet in het Nederlands, maar de meesten kunnen zich prima redden met Engels.Aan de voorzijde van de flitser is een rood vernster aanwezig waar de autofocus ledjes aanwezig zijn, de sensor voor de TTL meting en de master/slave sensor. De kop van de flitser kan -7° +45° +60° +75° en +90° kantelen, linksom en rechtsom 180° draaien in deze stappen: 60
° 75° 90° 120° 150° 180°.
Als de flitser in auto zoom mode staat zal de zoomkop naar 50mm gaan als je de kop draait of kantelt.
Vergeleken met  de Canon 580EX II of de Nissin DI866 MKII is de Phottix Mitros een grote flitser.
 
Bediening
 
De bediening van de Phottix Mitros is niet moeilijk. De display geeft duidelijk aan wat je ingesteld hebt en het is ook mogelijk de bediening te doen vanuit het menu van de Camera (dit geldt niet niet voor het oudere type Canon EOS DSLR's). De mogelijkheden van de Phottix Mitros komen 1 op 1 overeen met de Canon 580EX II, alleen vind ik het instellen via de knopjes van de Mitros makkelijker dan de 580EX II. Niet alle functies komen overeen. Zo is optie C.Fn 13 op de camera "Flash exposure metering set." en op de Mitros "Beep confirm" en wordt C.Fn 05 op de Mitros overgeslagen "Flash metering mode" wat inhoudt dat de Mitros in TTL mode altijd de e-TTL II functie gebruikt. De Mitros kent nog twee extra opties: C.Fn 14 "Auto backlight" hiermee kun je voorkomen dat de verlichting aan gaat als je de Mitros bedient en C.Fn15 "TTL pref" waarmee je een standaard correctie van de flits kan meegeven in stappen van +/- 0.3 stops tot +/- 3 stops. (deze instelling zie je bij gebruik niet terug in de display).
Als je het beep signaal aanzet, hoor je wanneer de flitser geladen is en klaar is voor de volgende flits. Ook hoor je bij het bedienen van de knopjes op de Mitros een beep signaal (en dit hadden ze wat mij betreft weg mogen laten of uitschakelbaar maken).
De Mitros ondersteunt het IR draadloos systeem van Canon en kan zowel als master of als slave ingesteld worden.
De Mitros heeft als extra optie dat de flitser ingesteld kan worden als optische slave. Dit houdt in dat de flitser met andere flitsers kan mee flitsen, bijvoorbeeld met studio flitsers.
Wat ik een grote plus vind van de display van de Mitros is de batterij indicatie. Deze laat zien hoeveel kracht de batterijen hebben zodat je tijdens het fotograferen niet ineens zonder flitsvermogen komt te zitten (mits je natuurlijk extra geladen batterijen mee hebt genomen).
De flitser kan in TTL mode +/- 3EV gecorrigeerd worden in stappen van 1/3 stop. In manual mode kun je de flitser regelen van 1/128 tot 1/1 stop in stappen van 1/3 stop. Het is wel jammer dat je alle 1/3 stappen moet doorlopen (dus 1/1 -0.3 1/1 -07 1/2 1/2 -0.3 enz), je kunt het vermogen niet ineens een hele stop verhogen of verlagen. Dit kan misschien later nog via firmware aangepast worden.

    

In de praktijk

De Mitros is een krachtige flitser. Ik heb het vermogen vergeleken met de Canon 580EX II. De meting is uitvoerd op een afstand van 1 meter bij ISO 100 met de zoom stand op 105mm en op 35mm. Ik heb een Kenko KFM 1100 lichtmeter gebruikt om het licht te meten. Voor de voeding zijn Eneloop HR-3UWX 1.2V 2400mAh batterijen gebruikt.

Meetresultaten Mitros flitser

Mitros         manual 1/1 power 105mm        1 meter ISO 100 1/200 F32

580EX II    manual 1/1 power 105mm        1 meter ISO 100 1/200 F32.6

Mitros         manual 1/1 power 35mm          1 meter ISO 100 1/200 F22.3

580EX II    manual 1/1 power 35mm          1 meter ISO 100 1/200 F22.5


Bij deze test is het duidelijk dat de Canon iets krachtiger is dan de Phottix flitser, maar het verschil is zeer klein.

De Mitros is na een flits op vol vermogen heel snel herladen. De Mitros zal langzamer laden als de kop van de flitser warmer wordt.
Met volle batterijen meet ik een snelheid van 1.96 seconden. Dit is behoorlijk snel, de Canon 580EXII doet daar 2.5 seconden over.
Na 10 flitsen op vol vermogen zakt de flitser naar 2.45 seconden (nog steeds sneller dan de Canon 580EX II).
Na 20 flitsen komt het "HOT" teken in beeld en wordt de laadtijd een stuk langer +/- 6 seconden.
Indien men dan toch doorgaat met flitsen, zal de flitser uiteindelijk in de "STOP" beveiliging schieten.
De handleiding raadt aan om bij het "HOT" signaal 10 minuten pauze in te lassen. In de praktijk flits ik niet zo vaak achter elkaar met vol vermogen.
In het volgende filmpje zie je de Canon 580EX II, de Phottix Mitros en de Nissin DI866 MKII. Duidelijk is te zien dat bij een flits op vol vermogen de Mitros het snelste herladen is.De autofocus hulpverlichting werkt zeer effectief. Met een Canon 5D MKII en een 24-105 F4 lens kon ik met de Mitros om de camera prima in een donkere kamer de lens scherp stellen. De autofocus verlichting van de Mitros zelfs iets sterker dan de Canon 580EX II.
De Mitros werkt perfect samen met de Phottix Odin. Je kunt de Mitros zo via radio e-TTL aansturen, maar ook manual bedienen vanaf je camera.

Conclusie

De Mitros is een zeer complete flitser die zeer veel te bieden heeft. Snelle herlaadtijd, ondersteunig van HSS en remote opties zorgen er voor dat de Mitros de ideale vervanging is voor de inmiddels niet meer nieuw te verkrijgen Canon 580EX II flitser. Ik kan zelf maar een klein aantal punten vinden dat verbeterd kan worden aan de Mitros. Met een prijs van €275,- kan deze flitser makkelijk de concurrentie aan met flitsers van Metz en Nissin.
Misschien zal in de toekomst de Mitros worden uitgevoerd met een ingebouwde Odin?

Pluspunten van de Phottix Mitros

 • Krachtige flitser (GN van 58 bij 105mm).
 • Zeer stevig gebouwd.
 • Overzichtelijk verlichte LCD.
 • Batterij indicatie.
 • Makkelijk te bedienen.
 • Beep signaal voor bediening en herladen.
 • Snelle herlaadtijd ( 1.96 seconden bij vol  vermogen).
 • Aansluiting voor externe voeding.
 • Remote e-TTL/manual master/slave functie.
 • Optische slave functie om met studio flitsers mee te flitsen (manual).
 • Beveiliging voor overbelasting.
 • "Stofen" kapje meegeleverd.
 • Ondersteuning voor HSS, tweede gordijn en multi mode.
 • USB aansluiting voor updates van de firmware.
 • Krachtige autofocus hulpverlichting.
 • Gunstige prijs/kwaliteit verhouding.
Verbeterpunten van de Phottix Mitros:
 • Zoomkop is luidruchtig.
 • Geen Nederlandse handleiding.
 • Beep signaal voor bediening niet uitschakelbaar.
 • Zoom loopt tot 105mm i.p.v. 200mm.
 • Manual vermogen regelbaar per 1/3 stop, geen mogelijkheid om ineens een hele stop in te stellen.
Specs (volgens fabrikant)
  • Guide No.: 58/190 (at 105mm focal length, ISO 100 in meters/feet).
  • Flash coverage: 24-105mm (14mm with wide angle diffuser panel).
  • Auto zoom (Flash coverage automatically adjusts to match the lens focal length).
  • Manual zoom (Zoom can be adjusted by changing setting on the flash/camera).
  • Rotation: 360 degrees, Up-Down: -7 to 90 degrees.
  • FEC (Flash exposure compensation): Manual.
  • FEB (Flash exposure bracketing): ±3 stops in 1/3 stop increments (Manual flash exposure compensation and FEB can be combined).
  • Sync modes: First Curtain Sync, Second Curtain Sync, and High Speed Sync.
  • Stroboscopic flash: 1-199Hz.
  • Flash exposure confirmation: Blue LED lamp lights up in E-TTL mode.
  • Flash Recycling (with size-AA alkaline batteries).
  • Recycling time/Flash-ready indicator: Normal flash: Approx.0.1-5 sec./Red LED indicator lamp lights up / Quick flash: Approx.0.1-2.5 sec./Green LED indicator lamp lights up.
  • Internal power: Four size-AA alkaline batteries or size-AA Ni-MH batteries.
  • External battery: Compatible with Phottix Battery Pack and Canon compact battery pack CP-E4 through specific adapter.
  • Power saving: Non-wireless slave modes: 90 seconds, Wireless slave mode: 60 minutes.
  • Wireless flash; Transmission method: Optical pulse / Channels: 4 / Wireless options: OFF, Master, Slave and Optical Slave / Transmission range (Approx.): ( Indoors:12-16m/39.36-52.48 ft., Outdoors: 7-9m/22.96-29.52 ft., Reception angle:±40°(horizontal),±30°(vertical) / Controlled slave groups: 3 (A, B, and C) / Flash ratio control: 1:8-1:1-8:1.
  • Standby current: ≤100uA in sleep mode.
  • Dimensions: (L x W x H): 202.8×77.5×58.3 mm.
  • Weight: 427g (flash only, excluding batteries).

  Website Phottix


  Terug naar hoofdpagina
  Terug naar Strobist info