Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test PFL 400 portable flitser.

Als strobist fotograaf merk je wel eens dat de rapportageflitsers net iets te kort komen aan vermogen. Als je op locatie wilt flitsen en ook voldoende vermogen tot je beschikking wilt hebben is de PFL-400, van 405 PHOTO GEAR, misschien de flitser waar je naar op zoek bent.

   

De flitser en Power Box komen in een reiskoffer van aluminium. In deze koffer zit een flitsunit, een batterij met de naam Power Box, een batterij lader en een handvat. 

De eerste indruk van de flitser is dat deze stevig aanvoelt door de ronde aluminium behuizing. Er is hier en daar wel plastic toegepast, zoals de achterzijde en een gedeelte aan de voorzijde, maar dit plastic is van een stevige kwaliteit. De “S” koppeling aan de voorzijde is van metaal en laat heel makkelijk softboxen en andere licht modificeerders toe, die compatible zijn met een “Bowens” aansluiting. Je kunt de flitser makkelijk op een statief plaatsen door de 16 mm spigot aansluiting. Met de neigkop kun je de flitser in de juiste positie richten.

Via de Power Box kun je de flitser zowel op 230V netspanning, of op de ingebouwde batterij laten werken. Omdat er gebruik is gemaakt van een lithium batterij kun je een behoorlijke aantal malen flitsen en kun je ten alle tijden de batterij weer laden, zonden geheugen effect van de batterij.
Het vermogen van de flitser is traploos regelbaar en je kunt de flitser aansturen via de 6.35mm sync-poort of via de slave functie (flitser flitst mee met andere flitsers). Gebruik van radio triggers is geen probleem, en werkt prima. Er is een ready lampje maar ook een zoemer die aangeeft dat de flitser herladen is.
Er is een halogeen modelleerlicht aanwezig zodat je kunt zien hoe het licht op het model valt (iets wat je bij een rapportageflitser vaak moet missen).

   

In de praktijk is de flitser makkelijk te bedienen. Wel moet er rekening gehouden worden dat bij vol vermogen de flitser nog niet helemaal geladen is als de ready beep afgaat. Als de flitser aangesloten is op netspanning gaat het herladen sneller (wat logisch is). De flitser is minder geschikt om te gebruiken indien er meerdere fotografen aan het flitsen zijn. De slave functie is altijd ingeschakeld en zal daarom de flitser doen afgaan. Je kunt natuurlijk het oog verduisteren met een stukje zwart tape om dit te verkomen. Het vermogen van de flitser is regelbaar van vol vermogen tot ¼ van het vermogen (twee stops minder licht).

De “S” koppeling is handig om snel een softbox te kunnen koppelen. Er zijn veel fabrikanten die deze koppeling ook toepassen. Er is ook een parapluhouder aanwezig, maar het vastzetten is een beetje lastig omdat je de neigkop vergrendeling los moet draaien om de paraplu koppeling te kunnen gebruiken. Op de Power Box zit geen indicatie om te kunnen zien hoeveel lading in de Power Box aanwezig is, maar als je voor een fotoshoot de Power Box helemaal vol laad heb je meer dan voldoende accu lading.

Pluspunten:

 • Groter vermogen dan een rapportageflitser.
 • Vermogen is traploos regelbaar.
 • Lithium batterij die ten alle tijden geladen kan worden.
 • Mogelijkheid om de flitser op 230V AC of op de batterij te laten werken.
 • Handige “S” koppeling om een softbox aan te sluiten, compatible met Bowens.
 • Ready signaal en lampje.
 • Slave functie om de flitser met andere flitser mee te laten flitsen.
 • Modelleerlamp om te kunnen zien hoe het licht valt.
 • Handvat om de flitser zonder statief te kunnen gebruiken.
 • Stevige aluminium behuizing van de Power Box en flitser.
 • Handige aluminium koffer om de flitser in mee te nemen.

Verbeterpunten:

 • Slave functie is niet uitschakelbaar.
 • Vermogen kan maar in twee stops geregeld worden.
 • Paraplu houder is een gekoppeld aan de neigkop vergrendeling.
 • Er is geen indicatie hoeveel lading er nog in de Powerbox zit.
Ik heb voor 405 Photo Gear een nederlandse handleiding geschreven voor deze flitser.
Deze kun je hier downloaden handleiding.

Omdat ik het afplakken van de slave sensor niet zo chic vind, heb ik een modificatie
uitgevoerd op de flitser. Ik heb zelf een extra schakelaar toegevoegd die de slave functie
kan uitschakelen (schakelaar A). Ik wil uiteindelijk ook kijken of ik de vermogenregelaar kan
aanpassen zodat deze een aantal stops lager instelbaar is.

Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info