Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Orbis® ringflitser strobist style

Geschiedenis van de Orbis®

Van de firma Enlight Photo heb ik de Orbis® ringflitser ontvangen om uitvoerig te testen.
De Orbis® is ontworpen door James Madelin. In zijn garage heeft hij aan verschillende prototypes gewerkt totdat hij een ringflitser had die het gewenste resultaat behaalde. Het prototype was toen nog gemaakt van karton en ducttape en niet geschikt voor productie. Hij zocht contact met een firma Enlight Photo genaamd om zijn ringflitser op de markt te brengen.
Samen met Optische engineers en product ontwerpers is zo de Orbis® ringflitser ontwikkeld.Constructie van de Orbis®

De Orbis® is gemaakt van stevig plastic en wordt geleverd met een beschermhoes, een draagkoort en een rubber pad die de Orbis® ook geschikt maakt voor kleine speedlites zoals de Nikon SB600 of de Canon 430EX.
Het licht dat van de speedlite flitser komt wordt in de Orbis® door een V vormige spiegel links en rechts de ringflitser ingeleid en wordt door drie kanalen verder rond verdeeld. Het onderste gedeelte van de ringflitser is meer diffuse  gemaakt dan het bovenste gedeelte van de ringflitser. Dit is gedaan omdat het licht onder sterker is dan boven in de ringflitser. Door het diffuse gedeelte is het licht nu meer egaal verdeeld in de ringflitser.


De Speedlite wordt in de Orbis® door een plastic clip vastgeklemd, maar is niet stevig genoeg om de flitser vast te houden.
Je moet altijd de speedlite ondersteunen, anders valt je speedlite uit de ringflitser. 
Enlight Photo heeft een beugel op de markt gebracht waarmee je de Orbis® makkelijk aan je camera kan bevestigen (Orbis® arm). Deze arm heb ik verder niet getest.


Er is een duidelijke Engelstalige handleiding meegeleverd  en op de website van de Orbis® staan ook verschillende instructiefilmpjes.

Waarom een ringflitser?

Een ringflitser zorgt dat er geen harde schaduwen ontstaan. Het maakt het licht ook zachter. Hier twee voorbeelden van foto's. Een genomen met alleen een speedlite en de andere foto gemaakt met de Orbis®.
 

Bij een ringflitser krijg je wel de ringvorm van de flits in de ogen van het model, daar moet je wel van houden.Waarom de Orbis®

De Orbis® is niet zo krachtig als een studio ringflitser, maar is zeker een stuk lichter om mee te dragen en  en kost ook een stuk minder dan een studio ringflitser. Het is eigenlijk een ringflitser maar dan strobist style. De moderne DSLR camera's kunnen tegenwoordig al goede ruisarme foto's maken op een hogere ISO waarde waardoor je ook met minder flitslicht een goed belichte foto kunt maken. Ik heb de Orbis® gebruikt tijdens mijn laatste workshop strobistfotografie en merkte dat er goede resultaten te behalen zijn.  
  

Gebruik van de Orbis®

Tijdens de workshop heb ik gebruik gemaakt van het IR systeem van Canon. Op de camera een Yongnuo ST-E2 en onder de Orbis® een Nissin DI866 MKII in remote slave stand. Op deze manier heb je geen kabels nodig tussen de camera en de ringflitser en kun je E-TTL flitsen. Het krulsnoer op de foto is van de externe voeding, Nissin PS300.  Je kunt ook gebruik maken van simpele radio triggers, maar dan heb je niet de beschikking over TTL aansturing.  Als je de Orbis® rond je lens gebruikt, kun je gebruik maken van  een TTL kabel tussen de camera en de speedlite.  


Hier nog een aantal foto's dat ik zelf gemaakt heb met de Orbis®Je wordt wel een beetje gek met al dat ringflits geflitsConclusie

De Orbis® zal niet voor iedereen de ideale oplossing zijn als je een ringflitser wilt gebruiken. Het vermogen is natuurlijk niet zo krachtig als dat van een studio ringflitser. Toch biedt de Orbis® de mogelijkheid om op een lichte en goedkope manier een ringflitser tot je beschikking te hebben.  Ik ben van mening dat de Orbis® nog op één punt echt verbeterd kan worden, en dat is de koppeling met de speedlite. Deze moet de speedlite beter klemmen zodat de speedlite niet uit de Orbis® kan vallen.

Pluspunten van de Orbis®
  • De Orbis® is niet zwaar en is makkelijk mee te nemen.
  • Past op bijna alle gangbare speedlites van de grote merken (met rubber pad ook voor de kleinere speedlites geschikt).
  • De bouw is van stevig plastic.
  • Licht wordt goed verdeeld in de ringflitser.
  • Wordt geleverd met een draagtas.
  • Speedlite klem kan vervangen worden.
  • Optioneel beugel verkrijgbaar: Orbis®  arm voor ondersteuning van de ringflitser.
  • Ideale ringflitser voor de strobist fotograaf.
Verbeterpunten van de Orbis®
  • Je moet de speedlite blijven ondersteunen, anders valt deze uit de Orbis® Ik had hier toch liever een stevige vergrendeling gezien.
  • Geen Nederlandse handleiding.


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info