Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Ojecoco H550 Canon triggers

Introductie

Een tijdje geleden was er een berichtje in de strobist wereld dat er weer een nieuw merk trigger op de markt zou komen. Nu zijn er al heel wat merken te vinden op de radio trigger markt, maar dit merk heeft het toch voor elkaar gekregen een bijzonder product te maken.  Ik heb het over de Ojecoco H550. Veel mensen zullen dit merk niet kennen en dat is normaal want het is een nieuw bedrijf en de H550 is hun eerste product. 
De Ojecoco word gemaakt in China (zoals zoveel electronica tegenwoordig).Wat is er dan zo bijzonder aan deze trigger? Het is de eerste manual trigger die hyper sync ondersteunt.
Dit is een techniek die er voor zorgt dat je boven je synchronisatietijd van je camera kunt gaan. Het is niet hetzelfde als Canon's HSS of Nikon's FP, maar een techniek die de flitser op een ander moment laat afgaan.
Dit betekent dat je naast speedlites deze triggers ook met studio flitsers kunt gebruiken. Er is helaas nog geen Nederlandse importeur voor dit merk. De triggers die ik getest heb komen direct uit China.
Je kunt deze trigger wel via eBay kopen. Prijs +/- $120,-

Bouw en bediening

De Ojecoco trigger is een tranceiver. Dit houdt in dat er geen verschil is tussen de zender en ontvanger.
Met een schakelaar aan de zijkant van de trigger kun je de functie kiezen waarin de trigger moet werken.De trigger is gemaakt van stevig plastic en heeft een metalen hotshoe en metalen voet. Er is geen schroefdraad aanwezig voor een lichtstandaard dus moet je de trigger klemmen in een hotshoe klem.
Er is een plastic voet meegeleverd met de trigger, maar ik adviseer een metalen versie zoals hier afgebeeld.

Wel moet je oppassen dat je de contacten van de trigger niet kortsluit.
De draai vergrendeling bij de voet is een beetje aan de krappe kant en is daardoor lastig vast te draaien.
Als Ojecoco deze groter had gemaakt, had je weer een probleem gehad met het openen van het batterijklepje.
Er zijn twee 2.5 mm aansluitingen aan de zijkant van de trigger. Één voor de afstandsbediening kabel en één voor flitser sync kabel.  Er worden ook twee kabels meegeleverd  2.5mm/3.5mm kabel en een 2.5mm naar 3 pin Canon connector.  Er is een verloopplug van 3.5mm naar 6.5mm voor studio flitsers.
De trigger kan ingesteld worden op 16 kanalen met de minischakelaars boven op de trigger en er zijn drie groepen aanwezig G1, G2 en G3.  Met de kleine drukknop naast de minischakelaars kun je de groepkeuze aanpassen. Met de grote ronde knop kun je test flits geven en de camera op afstand bedienen. Als je de knop half indrukt kan de camera scherp stellen en volledig indrukken zorgt er voor dat sluiter wordt bediend.Aan de andere zijkant van de trigger zit het "geheime wapen" van de H550. Het is de regelaar voor de hyper sync.  Met deze draai regel schakelaar kun je ervoor zorgen dat je boven de synchronisatie snelheid van je camera kunt flitsen (ik leg in een apart hoofdstuk uit hoe dit werkt).De trigger wordt gevoed door twee penlites type AAA (dus geen exotische batterijen).Werking standaard trigger mode

Je gebruikt één trigger op je camera en de andere trigger plaats je onder je speedlite. De funtie schakelaar op de trigger op de camera zet je in de stand "Camera" en de functie schakelaar op de trigger onder je speedlite zet je in de stand "Flash". Als de flitser na een tijdje in slaapstand gaat, zal het trigger systeem de flitser ontwaken zodra je op de camera de sluiterknop half indrukt.  De speedlite zet je in manual mode.
Het is mogelijk om op de trigger op de camera een speedlite te plaatsen. Deze kan in TTL mode werken omdat de trigger de signalen van de camera doorgeeft aan de speedlite (de remote flitser kan alleen manual werken).
Je kunt meerdere triggers gebruiken in drie groepen. De trigger op de camera kun je instellen op verschillende groep combinaties: G1 Of G2 of G3, G1+G2, G1+G3, G2+G3, G1+G2+G3. Zo kun je flitsers wel of niet in een licht opstelling laten flitsen of kun je meerdere flitsers in één softbox of paraplu aan- en uitschakelen.  Op de trigger onder de speedlite stel je de groep in waar je de speedlite aan toe wilt voegen, G1 of G2 of G3.

Werking hyper sync trigger mode

Om de trigger in hyper sync mode te zetten, draai je aan de HS regelaar, die tevens ook een schakel moment bevat.  Op dat moment zal de controle LED op de bovenkant van de trigger gaan knipperen.
Dit betekent dat de trigger in leer mode staat. Om hyper sync te kunnen gebruiken moet je de afstandsbediening kabel  aansluiten tussen de camera en de trigger. Bij de eerste foto die je maakt, zal de trigger leren welke camera aangesloten zit op de trigger en kan nu het juiste moment bepalen om de trigger af te laten gaan.  De controle LED op de trigger zal nu niet meer knipperen, maar brandt continu.
De trigger zal nu deze gevens opslaan voor een volgende keer dat je de trigger gebruikt. Als je de trigger met een andere camera wilt gebruiken, kun je de gegevens weer wissen.

Hoe werkt hyper sync mode eigenlijk en wat is het verschil tussen HSS of FP mode? Bij HSS of FP mode zal bij het openen van het eerste sluitergordijn de flitser pulsen flitslicht af geven om ervoor te zorgen dat over het gehele moment dat er licht op de sensor van de camera valt, er ook flitslicht aanwezig is. Bij hyper sync mode wordt er gebruik gemaakt van de lengte van de flits. De flits zal afgaan op het moment dat het eerste sluitergordijn opent en er licht op de sensor valt. De kracht en de lengte van het flitslicht moet voldoende zijn om tijdens het moment dat de sluiter open is de sensor te belichten. Je kunt bij hyper sync dus geen lage vermogens gebruiken op je speedlite.

Ik heb een aantal tests uitgevoerd met de Ojecoco H550, de Canon 5D MKII en een Nissin DI866 MKII in manual mode met een doorschiet paraplu. De sync speed van  de Canon 5D MKII is 1/200.
In de foto's kun je mooi zien hoe ik het omgevingslicht kan beïnvloeden met mijn sluitersnelheid en met de diafragma op de laagste stand van mijn lens, F4 (Canon 24-105L F4 USM).
Wel heb ik in de laatste foto mijn ISO waarde moeten verdubbelen om een juiste belichting te krijgen.

1/250 F4 ISO200 flitser 1/4                      1/1600 F4 ISO200 flitser 1/1                   1/8000 F4 ISO400 flitser 1/1
       

In de laatste foto zie je nog wel een klein stukje van de sluiter rechts in beeld (had de camera in portret mode vast). Je moet bij elke verandering een klein beetje de HS regelaar fijnstellen om het beste resultaat te kunnen behalen.

De triggers die ik van Ojecoco ontvangen heb, zijn nog in de ontwikkelingsfase. Ik heb Ojecoco geadviseerd om nummertjes op de HS regelaar te plaatsen, zodat je beter kunt zien in welke stand de regelaar staat. 

Bereik van zender en ontvanger

Ik heb deze trigger onderworpen aan een afstand test. In onze straat kon ik makkelijk op 100 meter de flitser laten afgaan zonder missers. En er zijn best wel veel huizen met WiFi routers tussen de flitser en mijn camera.Andere functies van de trigger
Deze H550 trigger heeft naast hyper sync nog een aantal extra's. Zo kun je op de transmitter een flitser plaatsen die op de camera in TTL mode kan werken. Je kan de H550 gebruiken als afstandsbediening, in "bulb" en
in de "continu schieten" mode van de camera. Als je de mode schakelaar op de trigger op "Hold"  zet, kun je deze trigger gebruiken als afstandsbediening. De andere trigger staat in "Camera" mode en is verbonden met de afstandsbediening kabel.  Als je de test knop op de afstandsbediening  langer dan 4 seconden ingedrukt houdt, kun je de knop los laten maar blijft de sluiter open staan in "bulb" mode of blijft de camera achter elkaar foto's maken in "continu schieten" mode. Je kunt twee camera's tegelijk een foto laten nemen (er zit een kleine vertraging tussen het maken van de remote camera t.o.v. de master camera).

Alle pluspunten op een rijtje:
 • Frequentie van 2.4GHZ zorgt voor een goed en storingsvrij bereik van ruim 100 meter.
 • Mogelijkheid om flitsers in drie groepen te plaatsen.
 • Keuze uit 16 kanalen.
 • In hyper sync mode kun je tot 1/8000 een foto maken zonder zwarte balken van de sluiter.
 • Hypersync bruikbaar voor zowel speedlite als studio flitsers.
 • 2.5mm aansluiting voor studio flitser en 2.5mm aansluiting voor remote control.
 • Mogelijkheid om een camera remote aan te sturen.
 • Remote control werkt voor zowel de "bulb" stand als de "continu schieten" stand van de camera.
 • Gebruik van standaard AAA penlites.
 • TTL doorvoer naar de speedlite indien de trigger op de camera is aangesloten.
 • Tranceiver model (geen verschil tussen zender en ontvanger).
Maar ook een paar verbeterpunten:
 • Geen 1/4" schroefdraad om de trigger aan een lichtstandaard te koppelen.
 • Draaivergrendeling is aan de kleine kant.
 • Schakelaar voor groepen is lastig te bedienen als er een grote speedlite, zoals de 580EX, geplaatst is.
 • Geen schaalverdeling op de HS regelaar (dit wordt waarschijnlijk nog aangepast door de fabrikant).
 • Geen Nederlandse dealer.
Eindoordeel:

Er zijn veel concurrenten op de markt die een vergelijkbare trigger maken, zoals  Phottix Strato, Pixel Rook of Bishop. Maar er is nog geen andere manual trigger op de markt die hyper sync ondersteunt.
Ik vind dat Ojecoco met de H550 een mooi product neerzet en zeker als je een beetje oefent met het instellen van de hyper sync functie (vaak is het nodig om de HS regelaar fijn af te stellen na inleren van de trigger) kun je deze optie goed gebruiken om omgevingslicht te onderdrukken met snelle sluitertijden boven de synchronisatietijd van de camera. De mogelijkheid om groepen in te stellen en de remote control functie van deze trigger maken het product helemaal af.

Technische gegevens:
 • Radio frequency: 2.4GHZ
 • Controlling distance: 150m
 • Channels: 16
 • Flash groups: 3 groups, 7 different group combinations
 • Normal triggering sync-speed: 1/250s
 • High sync-speed: up to highest shutter speed of camera
 • Continuous trigger frequency: >20 frames/s
 • Battery type: AAA x 2 (2.4V-3.2V)
 • Standby time: 200 hours
 • Camera shutter connector: DC 2.5mm
 • Strobe flash connector: DC 2.5mm


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info