Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Phottix Odin E-TTL triggers

In Oktober 2010 maakte Phottix bekend dat zij een E-TTL trigger op de markt gingen brengen. Nu een jaar later is het dan eindelijk zo ver dat er een mooi product op de markt is: Phottix Odin.

Op dit moment is de Odin verkrijgbaar voor Canon, Nikon en Sony.
Van de Canon versie is nog een type 1.5 op de markt gekomen waar een aantal verbeteringen aan de display zijn doorgevoerd (zoals het laten zien van 1/3 vermogen instellingen in manual mode).
Tevens is er ook een flitser op de markt gekomen: Phottix Mitros + waar een Odin zender is ingebouwd.
In deze test beschrijf ik de Odin Canon versie type 1.0

Bouw:
De bouw van de TCU en de receivers voelt goed aan, geen goedkoop plastic. Metalen voet van de TCU ziet er stevig uit. Knopjes en schakelaars zijn allemaal goed te bedienen. Batterijen zijn makkelijk te vervangen. Vergrendeling van de TCU had mooier gekund (zoals Canon dat geeft met het hendeltje en afdichtrubber).
Wel jammer dat er geen beschermhoesje bij de TCU geleverd wordt.

Batterijen:
Een Odin set bestaat uit een transmitter control unit (TCU) en één of meerdere receivers.
Zowel de TCU als de receivers worden gevoed door twee AA penlites. Dit is een goede keuze van Phottix omdat de meeste speedlites ook door deze batterijen gevoed worden. Zo heb je maar één type batterijen nodig in je fototas. Bij de receiver is een DC 5 volt aansluiting aanwezig om de receiver extern te voeden.


Bediening TCU:

De TCU is voorzien van een LCD schermpje dat aangeeft hoe je de flitsers aanstuurt en daaronder zitten verschillende bedieningstoetsen die oplichten samen met het LCD schermpje zodra je een functie instelt.
De toetsen en LCD schermpje blijven voor 10 seconden branden na de laatste handeling.  Dit is handig als je in een slecht verlichtte ruimte de TCU wilt instellen.  Je hebt de keuze uit 4 kanalen, dit is handig als er meer fotografen aanwezig zijn met een gelijk systeem. Je moet de receivers in het zelfde kanaal zetten als de TCU.

De Odin kent twee modes: A:B en A + B + C helaas is er geen A:B + C mode (zoals Canon die wel heeft als je een 580EX II als master gebruikt). Je kunt via de knop "OPT" switchen tussen deze twee modes.
In A:B kun je de verhouding instellen van 8:1 - 6:1 - 4:1 - 3:1 - 2:1 - 1.5:1 - 1:1 - 1:1.5 - 1:2 - 1:3 - 1:4 - 1:6 - 1:8.
Je kunt naast de verhouding A:B ook flitscompensatie (Ev) over A en B instellen van -3 naar +3 stops in stapjes van een derde: -3  -2.7  -2.3  -2  -1.7  -1.3  -1  -0.7 -0.3  0   +0.3  +0.7  +1  +1.3  +1.7  +2  +2.3  +2.7  +3.

In A + B + C mode heb je per groep de optie: TTL, manual of uitgeschakeld. In de display zie je in welke mode de groep staat: "TTL" of "M" of "---" met de MODE toets kun je schakelen tussen deze opties.
Met de SEL toets kun je door het menu heen springen. De optie die knippert kun je aanpassen met de +, - en MODE toets.
In A + B + C mode kun je in "TTL" mode per groep de flitscompensatie (Ev) in stellen van -3 naar +3 stops in stapjes van een derde: -3  -2.7  -2.3  -2  -1.7  -1.3  -1  -0.7 -0.3  0   +0.3  +0.7  +1  +1.3  +1.7  +2  +2.3  +2.7  +3. Je kunt via de flitscompensatie in de camera over alle groepen de belichting aanpassen van -2 tot +2 stops.
In A + B + C mode kun je in "M" (manual) mode per groep het flitslicht handmatig instellen van 1/1 tot 1/128
in  1/3 stops (sinds firmware 1.20 augustus 2012). Omdat de 1/3 stops later zijn toegevoegd aan de Odin via firmware laat de display alleen deze 0.3 en 0.7 stap zien bij het instellen van het vermogen. Tijdens het fotograferen zie je alleen 1/128. Je kunt alleen de plus stappen instellen, dus 1/128 +0.3 of 1/128 +0.7.

Met de ZOOM toets kun je per groep instellen hoe de zoom van de flitser ingesteld wordt. Je hebt de keuze uit Manual "M" waarbij je de zoom kunt instellen van 20 t/m 200 mm en "TTL" waarbij de zoom van de flitser bepaald wordt door de stand van de zoomlens.

Met de TEST toets kun je alle receivers testen op hun werking en juiste instelling. De flitsers zullen in volgorde van groep af gaan, eerst groep A, dan B en als laatste groep C. Op deze manier kun je direct zien of de flitser werkt en in welke groep deze zich bevindt.

Met de HI/>>> toets kun je twee extra modes kiezen: Highspeed sync (ook wel HSS) en tweede gordijn flitsen. Met de HI mode kun je boven je syncspeed van je camera flitsen zonder dat er zwarte balken in de foto onstaan.  Met >>> mode kun je bij tweede gordijn flitsen. Dit wordt vaak gebruikt bij lange sluitertijden en een bewegend onderwerp.

Met de toets rechts onder (met het lichtbolletje als symbool) kun je kort een instellicht vanuit de flitsers geven en met de CLEAR toets kun je alle instellingen resetten naar default beginstand. Deze moet je drie seconden ingedrukt houden.

Bediening receiver:
De reveivers zijn uitgerust met drie schakelaars:
Off / On    om de receiver aan en uit te schakelen.
A B C         om de groep te kiezen waar de receiver in zit.
1 2 3 4        Om het kanaal te kiezen waar de receiver in zit.
   
Er is een Canon hotshoe met TTL contacten en er is een 3.5mm aansluiting voor een manual sync
(bijvoorbeeld voor een studio flitser).

Je kunt de receiver via een 1/4" schroefdraad makkelijk koppelen aan een lichtstandaard of op een standaard met hotshoe aansluiting. Met een draaivergrendeling kun je de receiver vast zetten op de hotshoe.
        

Firmware update:
Zowel de TCU als de receivers zijn uitgerust met een USB aansluiting. Via software die je bij Phottix kunt downloaden, is het mogelijk de firmware van het Odin systeem op te waarderen.

Odin in de praktijk:
De Odin is heel makkelijk te bedienen. Ik had de handleiding niet nodig om mijn flitsers aan te sturen.
Je kunt de Odin ook bedienen via het camera menu. Zo heb je nog een aantal extra opties zoals FEB (Flash Exposure Bracketing) en kun je naast de EV van de Odin op de camera de flash exp. comp (Flash exposure compensation) instellen zodat je over alle drie de groepen nog +/- 2 stops kunt instellen. Met FE Lock kun je de belichting op een bepaalde plek van je onderwerp vastleggen en vergrendelen.
Als je speedlites in de slaapstand gaan kun je met de ontspanknop van de camera alle flitsers weer wakker maken.  
Op de TCU zit geen focus hulplicht, maar de focus hulpverlichting van de speedlite geeft wel een hulplicht af (tijdens de geruchten dat de Odin op de markt kwam, was er eerst wel sprake dat er een focus hulplicht op de TCU zou zitten, in het uiteindelijke ontwerp is dit toch weggelaten). Dit kan onhandig zijn als je de flitser in een softbox plaatst. Het focus hulplicht kan zo niet op het onderwerp komen.
De afstand waarop de Odin nog betrouwbaar werkt, is ruim 100 meter. Ik heb een test uitgevoerd op +/- 110 meter en had geen last van missers.


Compatible met de Strato en Atlas:
De Phottix Odin is compatible met de Phottix Strato 4 in 1, Strato II Multi en de Atlas II. Je kunt via de receivers van deze triggers extra flitsers aansturen. Natuurlijk niet in TTL maar wel manual. Dit kan handig zijn voor bijvoorbeeld een haarlichtje.  Bij de Strato Multi kun je ook met de groepen werken (behalve groep D).
Je moet wel rekening houden met het feit dat de TTL meting deze manual flitsers niet mee neemt in de berekening van het licht.  Ik bezit zelf alleen de Strato 4 in 1. Deze gaat altijd af, ook als je de groepen A, B en C uitschakelt.
De wake up functie werkt ook bij de Strato. De Odin werkt op een andere frequentie dan de Atlas en kan daarom geen Atlas triggers direct aansturen (wel de nieuwe Atlas II). Je kunt wel  een Atlas  aansluiten op de flash aansluiting van de Odin. Deze Atlas dient dan als transmitter om andere Atlas triggers als receiver aan te sturen.


Compatible met flitsers:
Hier een overzicht van alle flitsers die ik getest heb met het Odin Systeem:
(ik zal de gegevens elke keer aanvullen als ik een flitser kan testen met de Odin)
Merk en type TTL Manual Zoom HSS 2e gordijn instellicht AF hulplicht Opmerking
Canon 420EX X X X X X X X Niet compatible
Canon 430EX V V V V V V V 100% compatible
Canon 430EX MKII V V V V V V V 100% compatible
Canon 550EX V V V V V V V 100% compatible
Canon 580EX V V V V V V V 100% compatible
Canon 580EX MKII V V V V V V V 100% compatible
Cullmann D4500 C V 1/1-1/16 X   X V X V 40% compatible
Falcon Eyes DPT386 X X X X X X X Niet compatible
Metz 44AF-1 X* X* V X* X* V V Niet compatible
Metz 50AF-1 X* X* V X* X* X V Niet compatible
Metz 58AF-1 ? ? ? ? ? ? ? Nog niet getest
Metz 58AF-2 X* V V X* X* X V Niet compatible
Nissin DI866 MKII V V V V V X V 90% compatible
Nissin DI622 MKII V X V X V X V 75% compatible
Sigma EF-500 DG SUPER X X X X X X X Niet compatible
Sigma EF-610 DG SUPER X X X X X X X Niet compatible
Sunpak PZ42X X X V X X X X Niet compatible
Yongnuo YN467 X X X X X X X Niet comaptible
Yongnuo YN465 X X X X X X X Niet compatible
Yongnuo YN565 X X X X X X X Niet compatible
* Bij de Metz flitsers had ik af en toe wel een hoofdflits, maar ook heel vaak alleen een meet flits.
Bij de Metz 58AF-2 had ik de laatste firmware V2.0. Van de andere Metz flitsers weet ik niet welke firmware     deze hebben (staat niet in de display). Ik heb de Metz 44AF-1 bij twee verschillende fotowinkels getest. De eerste keer bij Foto Boezerooy werkte de Metz 44AF-1 wel, maar bij Cameranu had ik veel problemen met deze flitser. Ik geef daarom het oordeel niet compatible. De oorzaak zou een firmware verschil kunnen zijn.

Alle pluspunten op een rijtje:
 • Stevige behuizing met duidelijke LCD display op TCU en goed te bedienen knoppen.
 • Verlichting in de LCD en knoppen als je de TCU bedient (blijft bij laatste handeling 10 sec branden).
 • Zowel TCU als receivers worden gevoed door AA penlites (die ook in je speedlites gaan).
 • Drie aparte groepen (A, B en C) die per groep -3 tot +3 stops regelbaar zijn. 
 • A:B verhouding in 12 stappen regelbaar van 8:1 naar 1:8 (-3 tot +3 stops).
 • Manual vermogen instelbaar van 1/1 tot 1/128 in stappen van 1/3 stops.*
 • Zoom in manual te regelen van 20mm tot 200mm of automatisch laten meezoomen met de lens.*
 • Test functie die alle flitsers per groep laat af gaan (eerst groep A, dan B en als laatste C).
 • Modelleer verlichting.
 • Highspeed sync functionaliteit tot 1/8000.
 • ODS (Over Drive Sync) waarmee je ook manual flitsers zoals studio flitsers boven sync speed kunt gebruiken.
 • Tweede gordijn flitsen.
 • Zowel TTL als manual flitsers in de groepen aansturen.
 • Wake up functie voor Speedlites.
 • AF hulplicht op Speedlites kunnen focus in donkere omgeving verbeteren.
 • Gebruik van FEB (Flash Exposure Bracketing) via menu van camera.
 • Gebruik van FEC (Flash exposure compensation) via menu van camera.
 • Gebruik van FEL (FE Lock).
 • 4 Verschillende kanalen.
 • Receiver kan met 1/4" schroegdraad direct op een lichtstandaard bevestigd worden.
 • Extra 3,5 mm aansluiting voor studio flitser op receiver.
 • USB aansluiting voor toekomstige firmware updates.
 • Compatible met Phottix Strato 4 in 1, Strato II multi 5 in 1 en Atlas II.
* Deze eigenschappen zijn van kracht na installatie van firmware 1.20.
Maar ook een paar verbeterpunten:
 • In manual mode zie je alleen de hele stops, alleen bij instellen de 1/3 stops (is in type 1.5 verholpen).
 • In manual mode is er een voor flits, maar in firmware 1.24 is  er een oplossing gekomen voor lichtmeters.
 • In A:B verhouding is er geen optie om naar A:B  C te gaan. *
 • Er is geen AF hulplicht op de TCU (wel als je de Mitros + flitser gebruikt met ingebouwde ODIN).
 • Er is geen beschermhoesje meegeleverd bij de TCU.
 • Geen hotshoe snelvergrendeling op de TCU (zoals tegenwoordig bij de Canon 580 EX II is uitgevoerd).
 • Bij verbinden van de TCU aan de computer gaat de TCU niet terug naar normale bediening, maar blijft in USB mode staan (kun je verhelpen door de batterijen te verwijderen uit de TCU). *
* Deze punten kunnen in een volgende firmware door Phottix verbeterd worden.

Eindoordeel:

Het Odin systeem is niet goedkoop, maar vergeleken met Pocketwizard wel goedkoper (een volledige set scheelt wel zo'n €200,- ). Bediening is prettig en het LCD scherm geeft duidelijk aan hoe de Odin is ingesteld. De bouw van de Odin is prima in orde. En via firmware is de afgelopen tijd een hoop verbeterd aan de Odin. Het zou wenselijk zijn als de Odin MKII wel een AF hulplicht op de transmitter krijgt (zoals bij de Pixel King transmitter).  
Je hebt met een radio systeem geen zicht nodig tussen de flitser en de trigger zoals dat wel nodig is bij de Canon ST-E2 of de Canon 580EX II in master mode. Dit is handig als je een softbox wilt gebruiken zoals de Easy Up softbox  van Phottix. Hier zit de flitser in de softbox en kan geen IR signaal "zien".

De afstand tussen de transmitter en  flitser is bij een radio systeem ook veel groter dan bij de IR systemen.
Met normale manual radio triggers zoals de Phottix Strato is het niet mogelijk om boven je syncspeed foto's te maken zonder een zwarte balk in beeld.  Met de Odin kun je zonder problemen met een sluitertijd van 1/8000 flitsen zonder zwarte balk. Tweede gordijn flitsen is ook geen optie die je zult vinden op een manual radio trigger. De Odin bied deze optie wel.
De Phottix Odin is echt een aanrader.

Technische gegevens:
Frequency: 2.4 GHz
Distance: 100m+
Channels: 4 channels
Groups: 3 groups – A, B, C
Batteries: 2 x AA batteries (TCU and Receiver), 5V DC on receiver (external power port)
Max sync speed: 1/8000 sec*
Output: Hot shoe, 3.5 mm port (receiver)
Input: USB port (transmitter and receiver)
Attachment: 1/4 tripod lug, cold shoe (Receiver)
Input voltage:2.4-3.2V
Flash port voltage handling: 6V (transmitter) ≤300V(receiver)
Body dimensions: 94(L) x 66(W) x 35(H) mm, (transmitter), 90(L) x 45(W) x 40(H) mm (receiver)
Weight: 105g (transmitter), 66g (receiver) – without batteries
Operating temperature: -15—65 C
Storage temperature: -30—85 C
Compatible: Canon EOS Digital Cameras and Flashes. Some third party TTL flashes may function with the Phottix Odin. Due to the vast number of third party alternative Phottix will not test, support or troubleshoot third party flashes.

Speciale dank aan:
AQ4U voor het snel leveren van de Phottix Odin.
Cameranu in Urk voor het testen van Falcon Eyes, Metz, Nissin, Sigma, Sunpak en Yongnuo.
Foto Baron in Assen om de Cullmann en de Sunpak te mogen testen.
Foto patent in Utrecht voor het testen van de Metz 58AF-2.
Foto prisma in Utrecht voor het testen van de Metz 50AF-1.
Foto BoezeRooy in Assen voor het testen van de Metz 44AF-1.

Hier een aantal voorbeelden uitgevoerd met de Odin.

Ik heb hier gebruik gemaakt van het kleine softboxje uit de Phottix Hydra flits kit. (met dank aan mijn schoonmoeder die model wilde staan).  1/200 F4 ISO200 Flitser Canon 580EX II Phottix 20x30cm softboxje.Deze foto is gemaakt met links een easy up softbox met een Canon 580EX II en een Orbis® ringflitser met een Canon 580EX II om de lens van de camera. (met dank aan mijn zwager Milo die model wilde staan).
1/200 F8 ISO100.


Test in ETTL II mode: evaluative van -3 tot +3 EV   Met dank aan Cameranu voor hun demo studio.


Voorbeeld foto met Odin in HSS mode en sluitertijd van 1/640
Verbeteringen met firmware 1.24 :
 1. verbeterde compatibiliteit met de OES M camera's.
 2. Oplossing voor gebruik met lichtmeters in manual mode.
 3. Optie om EV over alle groepen naar smaak in te stellen -3 t/m +3 EV in stappen van 1/3 stop.
 4. Tweede gordijn synchronisatie werkt nu beter met camera's die "radio wireless system" ondersteunen in hun menu (behalve voor de 1Dx)
 5. 1Dx mode is toegevoegd door de "+" toetst in combinatie met de "HS" toetst een tijdje tegelijk ingedrukt te houden.
 6. De Odin versie 1.5 kan na firmware update goed samenwerken met de eerste versie van de Odin.
 7. Er is een extra functie toegevoegd aan de Odin: ODS (deze is nog wel in beta status en staat voor Over Drive Sync).Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info