Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info

TEST Strobist set Interfit XS

De Strobist set XS van Interfit is een handige houder voor je raportage flitser en zorgt middels een "S" koppeling dat je makkelijk accessoires kunt koppelen zoals refectoren, softboxen, snoots enz. De koppeling komt overeen met het "S" type van het merk Bowens. De set die ik besteld heb komt met de houder voor de flitser, een 7 inch reflector, een 40x40cm softbox met speedring en een statief.


Hier een aantal voorbeelden hoe je de XS set kunt inzetten:
 


Je kunt de flitser zowel horizontaal als vertikaal in de houder plaatsen*. Dit is handig als je een flitser hebt met een slave functie of een flitser die via infrarood TTL kan flitsen zoals Nikon en Canon.
* Heb wel ontdekt dat dit niet altijd even makkelijk gaat. Bij sommige flitsers zoals Canon 580EX  maar ook de Lumopro LP160 verloopt de kop t.o.v. de hotshoe aansluiting. De instelbare hotshoe is eigenlijk te kort. Ik heb dit doorgegeven aan de fabrikant ter verbetering. Het schroefdraad waarmee de hotshoe is vastgezet is een maat groter dan het schroefdraad dat gebruikt wordt in triggers. het is daarom niet mogelijk de trigger direct onder de flitser te plaatsen. 
Aan de bovenkant is een extra verstelbare hotshoe aansluiting. Deze is handig voor het vastzetten van een trigger of een extra flitser. Als je met een paraplu werkt is de bovenste hotshoe wel te ver verwijderd van de as van de  paraplu en daarom niet geschikt om extra vermogen te creëren.

De neigkop en handvat is zeer handig om het licht in de juiste richting te plaatsen, vooral als je een grote paraplu of softbox hebt gekoppeld werkt dit zeer prettig. Door aan het handvat te draaien kun je de neigkop los en vast zetten.  In de neigkop is een paraplu opening met borg schroef aanwezig.

De "S" koppeling werkt snel. Je kunt, net als bij studioflitsers, snel een softbox of een snoot koppelen aan de flitslamp. Er zit een vergrendeling op zodat een softbox er niet zomaar los kan komen.  Persoonlijk vind ik dit de grootste kracht van de XS bracket, omdat je studio light modifiers nu ook voor strobist ingezet kunnen worden. De opening van de koppeling (waar de flitser door heen steekt) had iets ruimer gemogen. Mijn Lumopro flitser past maar net. De rubber beschermring laat wel eens los als je een flitser plaatst.

De softbox die meegeleverd wordt in de set is zeer klein (40x40 cm). Deze wordt met dubbel diffuse scherm geleverd.  Het in elkaar zetten van de softbox is effen oefenen. Op de website van Interfit is een handleiding te downloaden met instructies hoe je de softbox in elkaar moet zetten. De speedring die meegeleverd wordt is universeel. Ik kon een softbox van Falcon Eyes, die uit een andere flitsset komt, gewoon aan deze speedring koppelen. Ook zijn er gaten aanwezig voor een octabox.  De binnenzijde van de softbox is wit. Normaal ben ik gewend dat dit zilver reflectie materiaal is. Weet niet of dit de kwaliteit van de softbox beinvloed.

Het statief is van redelijke kwaliteit. Bij mijn versie deed de lucht demping van het bovenste gedeelte het niet (de andere schuifgedeelte voelde ik de luchtdemping wel). Verder niets op aan te merken.

Ik heb een test gedaan met verschillende light modifiers. Ik heb de camera op 1/200 ingesteld met een diafragma van F22 bij ISO 100. Zo kun je goed zien  hoe het licht uit de softbox of paraplu komt.
Klik hier voor de testpagina  

Alle pluspunten op een rijdje:
 1. Zeer handige "S" snelkoppling die uitwisselbaar is met de koppeling van Bowens.
 2. Flitser kan zo geplaatst worden dat slave of IR functie beter beschikbaar is.
 3. Extra verstelbare hotshoe voor het bevestigen van een trigger of extra flitser.
 4. Handige neigkop met handvat en paraplu opening.
 5. Softbox en reflector een leuke aanvulling voor deze set.
 6. Universele speedring die bij de softbox zit is ook te gebruiken voor andere merken softboxen en octaboxen.
 7. Statief met luchtdemping.
Alle verbeterpunten op een rijdje:
 1. Hotshoe voor het bevestigen van de flitser is te smal voor sommige typen flitsers.
 2. Triggers kunnen niet direct via hotshoe gekoppeld worden.
 3. Luchtdemping werkt niet op bovenste gedeelte van statief (weet niet of dit exemplarisch is).
 4. Opening is een beetje krap en rubber beschermrand laat wel eens los.
 5. Softbox is zeer klein en wit aan de binnenzijde i.p.v. zilver reflectie materiaal.
Eindoordeel:  Zeer handig en praktisch voor het koppelen van je softboxen, octaboxen, snoots etc. aan je reporter flitser.

Leverancier: Website Interfit


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info