Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info


Test Nissin DI866-MKII


Vernieuwd aan de DI866

Als een fabrikant met een MKII uit komt, is dit een verbeterde versie van de vorige (in dit geval de DI866).
Ik heb het vorige model nooit getest, maar weet dat dit al een goed alternatief (is) was voor de Canon 580EX II of de Nikon SB900, maar dan voor de helft van de prijs.
En nu heeft Nissin hun vlaggenschip verbeterd, hier volgen een aantal punten:
 • De zoom kop maakt veel minder herrie dan de vorige versie.
 • De hotshoe is van metaal i.p.v. plastic.
 • De IR sensor is verbeterd en heeft een bereik van 25 meter.
De nieuwe versie heeft een winkelprijs van +/- €200,- en dat is een zacht prijsje voor veel flits plezier.

LCD scherm en bouw

Net als de vorige versie heeft deze versie weer dat handige menu met kleurenschermpje (die je ook kunt uitschakelen als je de batterijen minder wilt belasten) wat mee draait als je de flitser kantelt, heel handig als je in portret mode foto's maakt.
De werking van het menu is logisch en het went snel om met de pijltjes toets door de verschillende menu's te gaan.

     

De bouw van de flitser is prima, maar minder als je hem vergelijkt met de Canon 580EX MKII. De flitser wordt met een draaivergrendeling op de hotshoe van de camera geplaatst. De kop kan in drie stappen 90º naar links draaien en in zes stappen 180º naar rechts. De kop kan in vier stappen 90º kantelen, maar kan niet een knikje omlaag kantelen zoals de
Canon 580EX MKII wel kan (voor macro doeleinden). De kop kan zoomen van 24 mm tot 105 mm (18 mm met ingebouwde diffuus schermpje) en er is een ingebouwde bounce kaart.

Er is een extra flitsunit in de body van de flitser om een invul flits te geven als de kop van de flitser in de bounce stand staat.  Dit kan handig als je een catchlight in de ogen van een model wilt afvuren.  Je kunt het vermogen van deze flitsunit zelf instellen van vol vermogen tot 1/128.

De flitser word gevoed door vier penlites die in een houder gaan met alle polen dezelfde richting op. Je kunt de houder ook los bestellen (Nissin BM-01)
zodat je snel kan schakelen als de penlites tijdens een shoot leeg raken.Je kunt de flitser ook voeden met een externe power pack zoals de Nissin PS300. 

Aansluitingen

De Nissin DI866 MKII heeft drie extra aansluitingen. Een Sync poort voor een synckabel of om een trigger aan te sluiten. Een externe power aansluiting (deze is compatible met Canon) en een mini USB poort om de firmware te kunnen opwaarderen.
Er zit geen USB kabel bij de flitser, maar de standaard USB kabel die bij je Canon EOS camera zit, past ook op deze flitser.
Op de kleine CDROM die bij de flitser zit is alleen een handleiding in PDF formaat te vinden, maar geen software om de firmware op te waarderen.  Waarschijnlijk komt deze later beschikbaar (samen met nieuwe firmware voor deze flitser).

Vermogen

De flitser  heeft een flitsvermogen die vergelijkbaar is met de Canon 580EX MKII en de Nikon SB900.
Ik heb een meting uitgevoerd met mijn Kenko KFM-100 lichtmeter.  De hoeveelheid gemeten licht is gelijk aan de Canon 580EX MKII, zowel in de 24 mm stand als in de 105 mm stand is het gemeten vermogen gelijk.  Het vermogen is netjes regelbaar van vol vermogen tot 1/128 vermogen, met 1/3 en 2/3 stap tussen de stops in.  Volgens de specs van de flitser is het richtgetal 60 bij 105mm ISO 100.  De sub flitser heeft een maximaal richtgetal van 12 bij ISO 100.
De herlaadtijd van de Nissin DI866 MKII is trager dan de Canon 580EX MKII (ongeveer 2 seconden).Auto en TTL mode

Met de flitser op de camera worden alle E-TTL en E-TTL II ondersteund. De flitser regeld in de automatische stand alle  instellingen (Flitser werkt in E-TTL of E-TTL II afhankelijk van de type EOS camera). Zet je de flitser in de TTL mode dan werkt de flitser ook in E-TTL of E-TTL II mode, maar nu kun je een aantal instellingen handmatig aanpassen zoals:
 • Flitslicht compensatie (EV).
 • Flitslicht compensatie bracketing (FEB).
 • 1e en 2e gordijn synchronisatie.
 • High speed synchronisatie.
 • Sub flitser in- en uitschakelen en vermogen regelen.
 • Zoom automatisch of handmatig instellen.
De sub flitser is zeer handig bij portret fotografie voor bijvoorbeeld een catchlight in de ogen. Deze kleine flitser heeft een maximaal richtgetal van 12 (1/1 power) en minimaal 1 (1/128 power). Het vermogen kun je los van de hoofdflitser instellen. De sub flitser zal alleen werken als je de kop kantelt of draait. Deze sub flitser is voorzien van een melkachtig glaasje zodat het licht niet zo hard is. In combinatie met het indirecte licht van de hoofdflitser, kun je met de sub flitser perfecte on-camera belichting maken.

Manual/AV mode

In manual mode kun je de flitser gebruiken in combinatie met simpele, niet TTL gestuurde triggers.  Er zijn in deze mode twee slave functies waardoor je helemaal geen trigger nodig hebt. De SD slave functie houdt rekening met een pre-flash die een TTL flitser af geeft. De SF functie kun je gebruiken in combinatie met studio flitsers die geen pre-flash afgeven.
Als je de flitser op de camera gebruikt, wordt de ISO waarde van de camera automatisch doorgegeven aan de flitser. De flitser geeft de ideale afstand tot je onderwerp aan.
In AV mode stel je op de flitser de diagragma is op dezelfde waarde van de camera. De flitser zal met zijn eigen fotocel het licht meten en het vermogen instellen van de flitser. De flitser geeft ook de ideale afstand tot je onderwerp aan.

Multi mode

In de multi flash mode kun je de flitser pulsen van flitslicht laten uitsturen met een snelheid van 1 Hz tot 90 HZ. Je kunt ook bepalen hoeveel pulsen je uit stuurt, van 1 tot 20 pulsen. Je kunt het flitslicht instellen van 1/8 tot 1/128 van het vermogen.  In deze video van Joe McNally zie je heel duidelijk hoe je deze mode kunt gebruiken. Deze mode werkt alleen in combinatie met radio triggers (als je off camera wilt werken) en werkt niet met het wireless IR systeem.

Wireless mode

In wireless mode kun je via de Nissin DI866 MKII andere Nissin en Canon fliters aansturen via IR (infra rood) signalen. De Nissin DI866 MKII functioneert dan als de E-TTL master zender.  In de remote stand werkt de Nissin DI866 MKII als een slave E-TTL flitser. Je kunt werken met 4 kanalen en er zijn drie groepen, A, B en C aanwezig. Je kunt het vermogen van de flitsers via je camera in stellen.  Zo kun  je een Key- en fill light via de verhouding A:B regelen, en dat zonder dat je elke keer naar de flitsers moet lopen. Door de E-TTL functie wordt de belichting juist ingesteld.  Een nadeel van het IR systeem is, dat de master zicht moet hebben op de slave flitsers.

AF hulplicht

De Nissin DI866 MKII is uitgevoerd met twee krachtinge AF hulp leds die er voor zorgen dat je kunt scherpstellen als er minder licht aanwezig is. Het patroon wat de DI866 MKII uitstuurt is anders dan de Canon 580EX MKII, die een soort matrix gebruikt. De DI866 MKII stuurt twee cirkels uit waarmee de camera kan scherpstellen.

Aandachtspuntjes

Mijn Nissin DI866 MKII maakt een vreemd elektronisch gekraak. Ik denk dat dit alleen bij mijn flitser voor doet en zal de leverancier over dit probleem berichten.  Als je van het manual menu of van het multi menu naar wireless menu gaat, werkt de IR functie niet. Ik moest eerst weer terug naar de Automatische- of TTL mode en daarna weer terug naar wireless mode om de IR functie aan de praat te krijgen. Als je de zoom functie van de flitser op automatisch hebt staan zal kop van de flitser ook gaan zoomen als je deze gaat draaien of kantelen. Bij de Canon 580EX MKII gaat de kop bij draaien of kantelen naar een vast positie (wat ook logisch is).  Door de zoom functie in manual te zetten kun je dit probleem voorkomen.
De modeling functie werkt alleen met de pilot knop, deze kun je alleen vanaf de flitser bedienen. Als je op de camera op de diafragma knop drukt werkt het modeleer licht niet. De functie werkt ook niet via IR. Bij een Canon 580EX/MKII of een 430EX/MKII is deze functie wel aanwezig.

In de praktijk

Ik heb de Nissin DI866 MKII nu een paar keer in de praktijk gebruikt. De flitser doet zijn werk goed en ik kon in moeilijke licht situaties toch goed foto's maken.  Ik merk wel dat als je veel achter elkaar in vol vermogen schiet de flitser in de beveiliging schiet.  Wat ik zeer prettig vind is het invul flitsertje. Je kunt een mooi lichtje in de ogen van je model krijgen en met je hoofdflitser de omgeving goed verlichten door deze te kaatsen. Hier een aantal voorbeeld foto's gemaakt tijdens een bruiloftsfeest in een gewelf aan de Oudegracht.

Foto op 2e gordijn met lange sluitertijd
 

Conclusie

De Nissin DI866 MKII is een zeer complete flitser voor +/- de helft van de kosten die je voor een Canon, Nikon of Sony flitser betaalt.
Ik was zeer verast over de functionaliteit van de sub flitser.  De volledige wireless ondersteuning is natuurlijk super handig en ideaal voor strobist gebruik. De flitser is via het LCD snel en makkelijk te bedienen.
Op een paar puntjes na is deze flitser perfect,
Ik vind deze flitser echt een aanrader.

Pluspunten van de Nissin DI866-MKII:
 • Volledig E-TTL ondersteuning zowel on als off camera.
 • My TTL functie om de flitser te finetunen (staat los van EV en FEB instelling).
 • Hoog richtgetal van 60 (bij ISO100 op 105mm).
 • LCD scherm wat mee draait als je in portret mode werkt (en is uitschakelbaar om batterijen te sparen).
 • Extra sub flitser.  
 • Wireless fuctie, zowel master als slave met 4 kanalen en A,B en C groep.
 • Slave functie met en zonder pre-flash detectie  (SD en SF).
 • Ready beep die aanheeft als de flitser herladen is (off camera in wireless en slave mode).
 • E-TTL flits compensatie en bracketing (EV en FEB).
 • USB aansluiting om in de toekomst firmware update te kunnen uitvoeren.
 • Sync aansluiting voor sync kabel of losse radio triggers.
 • Externe power aansluiting (voor bijvoorbeeld de Nissin PS300.
 • Los verkrijgbare batterijhouders, zodat je snel kunt switchen van batterijen.
 • Metalen hotshoe.
 • Minder zoom motor geluid dan de eerste versie van de DI866.
 • Wordt compleet met statiefje, beschermhoes, quick guide  en handleiding op CDROM geleverd. 
 • Is verkrijgbaar voor de drie grote camera merken Canon, Nikon en Sony.
Verbeterpunten van de Nissin DI866-MKII:
 • Kuntstof gebruikt is vergeleken met de Canon 580EX MKII van minder kwaliteit.
 • De hotshoe vergrendeling is een simpel draai systeem i.p.v. een snelvergrendeling.
 • Batterijen vervangen is effen wennen en gaat niet snel (wel extra batterijhouders los verkrijgbaar).
 • Zoom werkt ook als de flitser in bounce stand staat (logischer zou zijn, als deze net als de Canon 580EX MKII, in een vaste stand gaat).
 • Laadtijd van deze flitser is langer dan bij de Canon 580EX MKII.
 • Modeleer licht werkt alleen handmatig vanaf de flitser met de Pilot knop.
 • Geen Nederlandse handleiding.
Specs:
 • Usable camera : Canon digital camera, Nikon digital camera, Sony digita camera
 • Guide Number (ISO100) : 60m, 198ft. (105mm), 40m, 132ft. (35mm)
 • Focal length Coverage : 24~105mm (18mm with wide angle diffuser)
 • Power Source : 4 x AA battery
 • Recycle Time : 0.1-5.5 sec. (Alkaline, NiMH)
 • Number of Flashes : 150-1500 times
 • Flash Duration : Manual mode 1/300 (Full Power) , TTL mode 1/300-1/30000 sec.
 • Energy Saving : Auto power off Off, 10, 15, 30, 45, 60 mins
  Stand-by mode 30 sec.
  Display off Display screen switch off
 • Color Temperature : 5600K
 • Flash Power Control System : Full Auto E-TTL, E-TTL II (for Canon), i-TTL/i-TTL-BL (for Nikon), ADI/P-TTL(for Sony), Ev compensation adjustment on camera
  TTL E-TTL, E-TTL II (for Canon), i-TTL/i-TTL-BL (for Nikon),ADI/P-TTL(for Sony) [Advanced] Ev compensation, Manual zoom, Sub-flash allowed
  Auto Aperture Flash F1.4-F16 (ISO100), 1/3 Ev steps, [Advanced] Manual zoom, Sub-flash allowed
  Manual Power Full-1/128, 1/3Ev steps, [Advanced] Manual zoom, Sub-flash allowed
  Multi-flash Frequency-90Hz, 1-90 times, Power 1/8-1/128
 • Wireless Remote flash Slave:
  Slave Digital Slave / Film Slave, [Advanced] Sub-Flash Allowed
  Wireless TTL Master / Remote, 4 Channels, 3 Groups (A, B, C)[RMT, RMT2 for Sony], Modes: Off/ TTL/ Manual, TTL Flash Ratio Adjustable
 • Ev Compensation on flash : -0.3 - +3.0, 1/3Ev steps
 • My TTL setting : -0.3 - +3.0, 1/3Ev steps
 • Bounce Function : Upward 90 degree, Left 90 degree, Right 180 degree
 • Sub-flash: Manual Full - 1/128, 1Ev steps
 • FE/FV Lock : [FEL] OR [*] Button for Canon, [AE-L] OR [AF-L] for Nikon
 • Rear curtain sync. : Yes
 • High speed sync. : Yes
 • Red eye reduction mode for Nikon: Yes
 • Slow sync. mode for Nikon: Yes
 • Red eye reduction mode + Slow sync. mode for Nikon : Yes
 • AF assist light distance : 0.7-10m
 • Operation Control mode : Color Display (Auto Rotation)
 • Firmware Update Terminal : USB
 • X terminal : Yes
 • External power pack socket : Nissin Power Pack PS-300, Canon original pack, Nikon original pack (except Nikon SD-9), Sony original pack
 • Accessories : Soft Pouch, Flash Stand with Tripod screw
 • Dimension : 134 x 74 x 110 mm
 • Weight : 380gr. w/o battery
Link naar Nissin website


Terug naar hoofdpagina
Terug naar Strobist info